Spojené státy chtějí s Evropskou unií uzavřít smlouvu o volném obchodu Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP. Vyjednávání o dohodě bylo přerušeno kvůli kritice prezidenta Donalda Trumpa.

Spojené státy nechtějí odstoupit od uzavření dohody o volném obchodu s Evropskou unií, známé jako Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP). Vyjednávání o dohodě bylo zastaveno s nástupem Donalda Trumpa do funkce amerického prezidenta, který pakt kritizoval.

„Měli bychom mít dohodu o volném obchodu,“ řekl ministr obchodu Wilbur Ross během internetového videopřenosu na konferenci, která se konala v Berlíně v přítomnosti německé kancléřky Angely Merkelové.

USA podle Rosse „učinily vědomé rozhodnutí neodstupovat z TTIP“. Ministr upozornil na minimum obchodních sporů mezi USA a evropskými státy, což ukazuje, že je taková dohoda uskutečnitelná.

Podle Rosse vidí Trumpova vláda jen málo bodů ve vyjednávaném dokumentu, u nichž nebude dosaženo shody. Nesdělil ale, kdy by rozhovory mohly opět začít.

Merkelová prý v první reakci vyzvala k obnovení vyjednávání o dohodě.

Trump odstoupení od smlouvy Transpacifického partnerství sliboval už během své volební kampaně s tím, že ji nahradí dvoustrannými dohodami. Exekutivní příkaz o formálním odchodu Spojených států z TTIP podepsal prezident krátce pod nástupu do Bílého domu.

Podle něj jsou všechny dohody o volném obchodu pro USA nevýhodné.

TTIP měla omezením či odstraněním cel a dalších obchodních překážek uvolnit vzájemný obchod a stanovit společné standardy v mnoha oblastech, od práv zaměstnanců až po ochranu životního prostředí.

(pel)