Donald Trump bude Česku a dalším evropským zemím nabízet americký zemní plyn.

Prezident USA Donald Trump plánuje Česku a dalším evropským zemím nabízet americký zkapalněný zemní plyn. Šéf Bílého domu tak chce snížit energetickou závislost Evropy na Rusku. Americké sankce vůči Rusku navíc ohrožují plynovod Nord Stream, který měl přivádět plyn z Ruska do Německa. Německo se odvetných opatření bojí, protože by mohla poškodit evropské firmy.

Trump chce zkapalněný americký plyn propagovat v rámci své červnové návštěvy ve Varšavě, kde se má setkat s představiteli zemí střední a východní Evropy včetně Česka. Spoléhá především na jejich úsilí o snížení energetické závislosti na Rusku.

„Existují lidé, kteří dodávky používají téměř jako politickou zbraň prostřednictvím hrozeb zastavením dodávek v nejchladnějších částech roku, v zimě, kdy lidé potřebují plyn k vytápění svých domovů,“ uvedl Cohn.

Narážel tím zřejmě na přerušení dodávek plynu z Ruska v letech 2006 a 2009.

„Naším záměrem je přispívat k dobru a zpřístupnit plyn komukoliv, kdo ho potřebuje,“ dodal.

Počátkem června dorazil do terminálu u polského Svinoústí první tanker se zkapalněným zemním plynem (LNG) z USA. Šlo o vůbec první dodávku amerického plynu z břidlicových ložisek do oblasti východní a severní Evropy. Tento týden dostala svou první dodávku amerického LNG Litva.

Válka o plyn

Evropa a Amerika tak doslova bojují o plyn. Německo se bojí amerických sankcí proti Rusku, které ohrožují plynovod Nord Stream 2. Ten měl přivádět zemní plyn z Ruska do Německa. Odvetná opatření USA by navíc mohla poškodit evropské firmy.

„Energetické zásobování v Evropě je záležitostí Evropy, a nikoli Spojených států amerických,“ uvedli ve společném prohlášení německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel a rakouský spolkový kancléř Christian Kern.

Podle mluvčího německé kancléřky Stffena Seiberta je podivné, že sankce určené k potrestání Ruska mohou rovněž vést k postihu evropských firem.

To se nesmí stát. Obecně odmítáme sankce s extrateritoriálním účinkem, což znamená s dopadem na třetí země,“ vysvětlil Seibert..

Chcete-li vyhrožovat firmám z Německa, Rakouska a dalších evropských zemích pokutami na americkém trhu, pokud se účastní nebo financují projekty spojené se zemním plynem, jako je Nord Stream 2, přinese to zcela novou a velmi negativní kvalitu do evropsko-amerických vztahů,“ varovali Kern a Gabriel.

Podle nich jde pouze „o prodej amerického zkapalněného zemního plynu a vytlačování dodávek ruského přírodního plynu na evropském trhu“. Cílem je to, aby „byla zajištěna práce v ropném a plynárenském průmyslu v USA“.

(pel)