Francouzský prezident Emmanuel Macron označil Česko za cynického zrádce a německá kancléřka Angela Merkelová mu přizvukovala. Podle Macrona slouží Evropská unie Česku a východoevropským politikům jen k čerpání peněz, aniž by respektovali její hodnoty a pravidla. Merkelová vyjádření šéfa Elysejského paláce na summitu v Bruselu podpořila.

„Když slyším některé politické vůdce z východní Evropy, tak si myslím, že se dopouštějí dvojí zrady. Zříkají se zásad a odvracejí se od Evropy. Je to cynický přístup k EU: slouží jim k rozdělování peněz, bez dodržování hodnot,“ prohlásil Macron v rozhovoru s novináři z osmi evropských deníků.

Upozornil, že Evropa není samoobsluha, ale společenství, které nerespektování zásad oslabuje, a tak země nedodržující pravidla musí nést „veškeré politické důsledky“.

Německá kancléřka Merkelová Macronovu kritiku podpořila.

„Dnes není den hrozeb, ale musí se to neustále říkat,“ řekla.

Zdůraznila, že Evropská unie je „společenstvím hodnot“ a podpořila také rozhodnutí Evropské komise zahájit kvůli chybějící solidaritě v uprchlické politice řízení vůči Polsku, Česku a Maďarsku. Tyto země podle komise neplní unijní povinnosti plynoucí z programu přerozdělování migrantů z Itálie a Řecka.

Prohlášení francouzského prezidenta zkritizoval maďarský premiér Viktor Orbán, který v Bruselu hájí odmítání unijních kvót na přerozdělování uprchlíků.

„Macron se neuvedl zrovna povzbudivě; usmyslel si, že nejlépe ukáže své přátelství tím, že se neprodleně pustí do středoevropských zemí. Takto se to nedělá, ale brzy to pozná,“ prohlásil.

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) by se měl s francouzským prezidentem sejít společně s premiéry dalších zemí visegrádské skupiny.

„Chci zdůraznit argumenty, které máme z hlediska migrační krize. My nesouhlasíme s těmi návrhy, které se týkají přerozdělování uprchlíků, povinných kvót. Vidíme tam velká rizika,“ podotkl.

(pel)