Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) chce zlegalizovat bonzáctví. Nepoctivé pseudopodnikatele by podle něj měli udávat sousedi příslušným úřadům. Poukazoval přitom na osoby, které prý zneužívají postavení podnikatele v rámci takzvaného „švarcsystému“.  Štěch to uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas.

Jako příklad zmínil Štěch Dánsko.

„Tam když je někdo nezaměstnaný, ale přitom si dělá na svém, soused to prostě řekne, protože ho okrádá i o jeho peníze, které do systému dává. Tuto morálku bychom měli pozvednout vzájemně. Možná se to někomu nebude líbit, ale lhostejnost se nevyplácí,“ řekl.

Milan Štěch si rozhovoru znovu stěžoval na to, co on nazývá „pseudopodnikateli“. Jedná se podle něj o lidi, kteří se nechají zaměstnat v rámci takzvaného „švarcsystému“ – tedy pracují jako osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ), aby nemuseli platit větší odvody na zdravotním a sociálním pojištění.

Štěch znovu zdůraznil, že si podnikatelů váží a že chce pouze bojovat proti „pseudopodnikatelům“.

„Není pravda, že bych útočil na všechny živnostníky,“ prohlásil.

Nejedná se o první slovní útok předsedy Senátu proti OSVČ.  Na sjezdu odborového svazu Kovo v Olomouci Štěch vyzval k postupnému sjednocení odvodů pro zaměstnance a osoby samostatně výdělečně činné, které odvádějí v porovnání se zaměstnanci jen třetinu zdravotního a sociálního pojištění.

Podle Štěcha by tak přibylo více peněz například do zdravotnictví. Za svá slova se později omlouval, vyzýval k diskusi a mířil prý pouze na pseudopodnikatele, kteří podle šéfa senátorů jen využívají nižších odvodů.

Jsem přesvědčený, že by při sjednocení odvodových podmínek přibylo několik desítek tisíc zaměstnanců nebo lidí, kteří by chtěli být zaměstnanci,“ uvedl dříve Štěch.

(pel)