Stíhačka NATO F-16 málem sestřelila ruského ministra obrany Sergeje Šojgu. Zahnal ji prý Su-27 z ministrovy eskorty. Letoun Severoatlantické aliance se pokusil přiblížit ke stroji ruského ministra i přesto, že letěl nad neutrálními vodami.

Podle zdroje agentury Interfax chtěl letadlo s ministrem doprovázet neupřesněný počet strojů Severoatlantické aliance. Jeden z nich se pak pokusil přiblížit, ale mezi něj a letoun Šojgua se zařadil jeden Su-27. Ruský pilot pak zakýváním svým strojem ukázal výzbroj, po čemž se F-16 vzdálil.

Šojgu byl na cestě do Kaliningradu, ruské enklávy mezi Litvou a Lotyšskem, kde se zúčastnil výjezdního zasedání kolegia vojenského ministerstva.

Vzdušné incidenty mezi NATO a Ruskem jsou od vypuknutí krize na Ukrajině poměrně časté.

Letouny Severoatlantické aliance pravidelně startují k „němým“ ruským strojům. Na konci května musely dvě britské stíhačky vzlétnout ke dvěma ruským dálkovým bombardérům, které se blížily k Britským ostrovům.

Na vzdušné provokace si stěžují i Rusové. Před čtrnácti dny oznámili, že vyslali MiG-31 nad Barentsovo moře kvůli norskému hlídkovému letounu P-3C Orion, který údajně letěl podél ruské hranice s vypnutým transpondérem.

Šojgu v Kalinigradu prohlásil, že Rusko v reakci na „agresivní kroky NATO“ vylepší svojí obranu svého západního křídla.

Severoatlantická aliance v úterý dokončila rozmístění čtyř bojových praporů v Pobaltí a v Polsku. Jejich přítomnost má odradit Moskvu od případných agresivních akcí a ubezpečit členské země na východní hranici.

(pel)