Exploze na centrálním nádraží v Bruselu. Útočník křičel „Alláh akbar“. (Foto: Twitter)

EU stíhá jeden teror za druhým. Maročan chtěl vyhodit do vzduchu bruselské Hlavní nádraží. Křičel přitom „Alláh je velký“. Sebevražedný atentátník se chtěl odpálit, ale nálož mu selhala. Útočníkem byl 36letý Maročan Usáma Z.

„Na centrálním nádraží byla zastřelena osoba s batohem a pásem s výbušninou,“ citoval list DH prokurátora.

List Het Laatste Nieuws s odvoláním na očitého svědka události napsal, že jistý muž volal arabsky Alláhu akbar (Bůh je veliký) a poté se ozvala menší exploze. Na místo se prý seběhli vojáci. Ti viděli trčet dráty z oblečení muže, kterého postřelili.

„Křičel Allahu akbar a odpálil kufr na kolečkách,“ řekl zaměstnanec železnice Nicolas Van Herrewegen.

Výbušné zařízení chtěl podezřelý spustit ve chvíli, kdy vzbudil pozornost ozbrojené hlídky. Stihl tak odpálit „pouze“ náklad na zavazadlovém vozíku.

„Když nastala exploze, byl jsem za zdí. Běžel jsem a varoval kolegy, aby všechny evakuovali. Ten útočník tam někdy ještě byl, ale my jsme ho už neviděli,“ popsal situaci.

Podle prokuratury atentátník použil bombu s hřebíky spojenou s plynovými lahvemi, ta ale neexplodovala plně. Měl ji mít uloženou v kufru. List La Libre Belgique s odvoláním na kancelář prokurátora napsal, že podezřelý měl batoh a pás s výbušninami.

Kvůli výbuchu byl na chvíli přerušen i provoz dvou linek metra a vyklizeno bylo nedaleké bruselské náměstí Grand Place.

Belgické úřady už znají totožnost muže, který je podezřelý z úterního pokusu o atentát, zatím ji ale nezveřejnily.

V Belgii platí zvýšená bdělost bezpečnostních složek od loňského března, kdy sebevražední útočníci zabili 32 lidí v bruselském metru a na letišti.

(pel)