Česko skončí stejně bídně jako Ukrajina, myslí si nový státní tajemník pro EU Aleš Chmelař.

Česká republika skončí bez Evropské unie stejně bídně jako Ukrajina nebo Balkán. Domnívá se to nový eurotajemník Aleš Chmelař. Podle něj je klíčovým zájmem Česka zůstat aktivním členem unie.

„K Evropské unii máme alternativu: stát se takovou středoevropskou Ukrajinou. Vidíme, jak dnes vypadají státy východní Evropy nebo Balkánu, které nejsou v EU. Výkon hospodářství leckdy mají menší než v 80. letech a mnohé z nich jsou existenčně ohrožené,“ upozornil Chmelař, který ve funkci vystřídal Tomáše Prouzu.

Podle Chmelaře je klíčovým zájmem Česka zůstat aktivním členem Unie.

„V Česku se neshodujeme v podstatě na detailech − jaké pravomoci by EU měla mít, jak moc by se měla integrovat. To je přirozené. Ohledně toho, že v EU máme být, je tu konsenzus docela silný,“ řekl Chmelař.

Zároveň ale zdůraznil, že by Česko nemělo skončit na okraji EU. Je v jeho zájmu zapojit se do další integrace, kterou prosazuje nový francouzský prezident Emmanuel Macron.

Chmelař tak nesouhlasí s postojem ODS, podle které by Česko mělo zůstat mimo eurozónu i řadu dalších společných politik.

Chmelař chce zlepšit komunikaci s Bruselem

Státní tajemník poznamenal, že členství v EU dává České republice šanci podílet se na formování budoucnosti celého regionu. Vymezil se vůči tvrzením, že v Bruselu se rozhoduje bez ohledu na postoj Prahy.

„Nemusí to sice vždy tak vypadat, ale nikdo nás nestaví na chodbu. Veškerá rozhodnutí, která jsou přijímána na evropské úrovni, tak jsou přijímána po konzultacích a diskusích s námi. Musíme si uvědomit, že Evropa jsme my sami. Záleží na našich schopnostech, jak se v ní prosadíme,“ uvedl.

Chmelařovy cíle se týkají především lepší komunikace a vyjasňování českých postojů v Bruselu.

„Obecná priorita je, aby ostatní členské státy chápaly argumenty, které Česká republika má nejen v oblasti migrace, ale také v hospodářské oblasti,“ řekl Chmelař.

Chmelař byl vybrán v konkurzu a funkci státního tajemníka začal vykonávat počínaje dnešním dnem. Ve čtvrtek se poprvé v nové pozici zúčastní jednání Evropské rady.

Nový státní tajemník získal vzdělání na Pařížském institutu politických studií (Sciences Po) a Londýnské škola ekonomie a politických věd (London School of Economics). Hovoří anglicky, francouzsky a německy. Před příchodem na Úřad vlády Chmelař působil v Bruselu v think tanku Centre for European Policy Studies (CEPS).

(pel)