Vladimir Putin obvinil USA, že ovlivňovaly a dlouhodobě se snaží ovlivnit volby a politickou situaci v Rusku. Ruský prezident se současně vysmál sankcím Západu s tím, že sice Rusku škodí, ale současně i pomáhají například v diverzifikaci zdrojů. Šéf Kremlu také reagoval na „kauzu“, kdy ruští hackeři údajně ovlivňovali prezidentské volby v USA. Putin to uvedl v tradiční diskuzi, kterou pravidelně vede s občany. 

Putin prohlásil, že poslední kroky Washingtonu pouze ukazují na vnitropolitické problémy v USA.

Dosavadní sankce prý Rusku uškodily, ale nijak výrazně. V mnoha ohledech podle Putina Rusku pomohly, protože země musela diverzifikovat zdroje, což je z dlouhodobého hlediska výhodné. Více podle Putina ruskou ekonomiku zasáhl pokles cen ropy a plynu.

„Historie dokazuje, že Rusko žije pod sankcemi od doby, kdy začalo vznikat…To bylo ještě před bolševickou revolucí,“ prohlásil Putin a dodal, že i kdyby v roce 2014 nebylo připojení Krymu k Rusku, stejně by si Západ vymyslel nějakou jinou záminku.

Ruský prezident se vrátil také k údajnému ovlivňování amerických prezidentských voleb. Tato nařčení odmítl. V reakci uvedl, že „Spojené státy se snaží ovlivňovat volby v Rusku už mnoho let“.

Bývalému řediteli FBI Jamesi Comeymu je prý Putin připraven udělit azyl. Považuje ho totiž za aktivistu a bojovníka za lidská práva. Není však jisté, zda nabídku myslel vážně. Přirovnal ho k Edwardu Snowdenovi, který rovněž žije v Rusku.

Putin to uvedl v diskuzi, kterou pravidelně vede s občany. Diskuse trvá tradičně několik hodin. Zájemci zasílají dotazy přes internet nebo telefonicky, zapojují se i přítomní v sále. S občany Putin tímto způsobem rozmlouvá už popatnácté.

(pel)