Německá kancléřka Angela Merkelová stojí za rozhodnutím Evropské komise.Ta chce soudit Česko, Polsko a Maďarsko za nepřijímání migrantů. Merkelová kvóty na přerozdělování uprchlíků dlouhodobě podporuje.

Německá kancléřka nejprve pochválila Estonsko za to, že běžence přijímá a pomáhá jim.

„Jinak Evropská komise dělá, co v rámci své zodpovědnosti dělat musí,“ poznamenala.

„Nemám proto žádný důvod komisi kritizovat,“ doplnila.

Proti povinným kvótám na přerozdělování uprchlíků jsou všechny země tzv. visegrádské skupiny, Slovenska se ale zahájené řízení netýká.

Česká republika nyní odmítá naplňovat nejen povinné kvóty, ale i dobrovolný závazek, který předtím učinila. Z celkového počtu přibližně 2600 lidí zatím Česko převzalo jen 12 migrantů. Žádné další už podle vyjádření ministra vnitra Milana Chovance nepřijme.

V evropské migrační politice podle Merkelové nelze čekat žádné zázraky ani za estonského předsednictví osmadvacítce, které začne 1. července.

Krok Evropské komise, který může vyústit až v pokutu pro Českou republiku, zkritizovali zástupci české vlády i opozičních stran.

Reforma evropského azylového systému musí zajistit, že systém bude efektivní, bude fungovat i v době migračních tlaků a zajistí odpovídající podporu postiženým členským zemím. Dohodnout by se na tom měli prezidenti a premiéři zemí EU na summitu, který za týden začíná v Bruselu.

(pel)