Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) schválila návrh na státní rozpočet pro příští rok se schodkem 50 miliard korun. Ministři však vznášejí další požadavky a požadují 97 miliard korun navíc nad schválený rozpočet. To by znamenalo zvýšení deficitu na 147 miliard korun.

Premiér Bohuslav Sobotka konstatoval, že nyní budou následovat vyjednávání mezi jednotlivými ministerstvy.

„Máme na to celé léto. Po prázdninách by se vláda k návrhu vrátila a do konce září máme povinnost poslat návrh rozpočtu do Poslanecké sněmovny,“ řekl Sobotka.

„Určitě platí, že chci udržet schodek 50 miliard korun. Máme některé rozpočtové priority, například prostředky pro vysoké školy. Výdaje v posledních letech stagnovaly, tam se musíme posunout,“ dodal.

Jednotlivá ministerstva ale vznášejí další požadavky na peníze ze státního rozpočtu, které přesahují původně plánovaný schodek 50 miliard o 97 miliard korun.

„To znamená: kdybychom je všechny přijali, máme deficit státního rozpočtu 147 miliard,” řekl už dříve ministr financí Ivan Pilný (ANO).

Pilný poukázal na neustálé vznášení nároků na peníze z rozpočtu.

„Každé zasedání Poslanecké sněmovny, každé zasedání vlády, každé zasedání Senátu je nesmírně kreativní v tom, že na základě různých doplňků do zákonů, případně vládních nařízení, přináší nové a nové výdaje státního rozpočtu. Ta kreativita tady je celkem bezmezná,” prohlásil.

Sobotka počítá s tím, že přes prázdniny se podaří nároky jednotlivých resortů redukovat.

„Očekávám, že ministerstva řeknou, kde je problém, zatím míra porozumění mezi resorty a ministerstvem financí velká není,“ uvedl předseda vlády.

Sobotka chce v rozpočtu v příštím roce posílit financování vysokých škol, prioritou má být také financování sociálních služeb, zdravotnictví, dopravní infrastruktury a spolufinancování evropských projektů.

Podle opozičních pravicových stran ODS i TOP 09 není správné, aby v době ekonomického růstu vláda počítala s padesátimilardovým schodkem.

Výdaje rozpočtu by příští rok podle návrhu měly včetně peněz z fondů EU a dalších finančních mechanismů činit 1,342 bilionu korun a příjmy 1,292 miliardy korun.

(pel)