Bohuslav Sobotka opustí vedení ČSSD, v čele strany ho nahradí ministr vnitra Milan Chovanec. Volebním lídrem a kandidátem na nového premiéra pro podzimní volby bude šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek. (Foto: Twitter)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) končí ve vedení sociální demokracie. Lídrem pro podzimní parlamentní volby bude ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Předsedou vlády zůstane do voleb Sobotka. Ve vedení strany ho nahradí ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

„Uvnitř ČSSD cítím neklid a malou důvěru v budoucnost. Místo, aby se ČSSD soustředila na budoucnost, zabývá se vnitřními problémy. Jako předseda nesu odpovědnost za problémy, v nichž se ČSSD 4 měsíce před volbami nachází. K zítřejšímu dni opustím funkci,” prohlásil Sobotka.

V čele strany ho nahradí Milan Chovanec. Roli volebního lídra a kandidáta na premiéra převezme Lubomír Zaorálek.

„Není to žádné trojvládí,“ prohlásil Sobotka, který se rozhodl předat moc nad stranou Chovancovi a naději ve volební úspěch ČSSD vložil do Zaorálka.

„Přijal jsem návrh, nabídku, kterou mi grémium učinilo, aby volební výsledek ČSSD byl co nejlepší,“ řekl Zaorálek.

„Udělám vše pro to, aby sociální demokracie byla strana, ke které se lidé s chutí hlásí,“ uvedl nový volební lídr.

Sobotka úplně z politiky neodchází. Do voleb zůstane premiérem a zůstává jedničkou na kandidátce jihomoravské ČCSD.

Zdůraznil, že zůstává sociálním demokratem i nadále a na rozdíl od některých předchůdců nechce vytvářet žádné alternativní projekty.

(pel)