Ruský prezident Vladimir Putin se obává účinných raket, které NATO odpaluje z Evropy. Šéf Kremlu chystá účinnou odpověď. Putin to řekl v rozhovoru, který s ním natočil americký režisér Oliver Stone.

„Existují tu pro nás, pro Rusko, dvě hrozby. První z nich je nasazení antiraket v bezprostřední blízkosti našich hranic ve východoevropských zemích. Druhá hrozba je, že by tyto antiraketové odpalovací rampy mohly být přeměněny na odpalovací rampy pro útočné rakety – ve východní Evropě i na moři, když budou instalovány na lodích hlídkujících ve Středomoří nebo v severních mořích,“ řekl Putin.

Rusko je podle Putina téměř obklopeno systémy protiraketové obrany.

„To je další velká, do očí bijící strategická chyba našeho partnera, protože Rusko poskytne vhodnou odpověď na všechny tyto akce, což nebude znamenat nic jiného než další etapu závodů ve zbrojení. Naše odpověď bude mnohem levnější. Naše zařízení mohou být horší, ale budou efektivní. Budeme zachovávat tuto takzvanou strategickou rovnováhu,“ uvedl Putin.

„Spojené státy jednostranně odstoupily od smlouvy o antibalistických střelách. Celou tu dobu nám říkali, že tento krok není o nás. ‚Nic vám hrozí,‘ tvrdily USA s tím, že tento krok byl údajně zaměřen proti Íránu. Ale nyní nejsou s Íránem žádné problémy, byla s ním podepsána jaderná dohoda. Írán opustil všechny jaderné programy zaměřené na vývoj vojenských zbraní. Spojené státy se s ním dohodly a podepsaly příslušný dokument. Nicméně v programu protiraketové obrany v Evropě pokračují dále. Proti komu je namířena? Je zřejmé, že nás nutí na situaci nějak reagovat,“ uvedl Putin.

Putin obvinil USA, že chtějí rozkolísat vnitropolitickou situaci

Prezident dodal, že v souvislosti s kolapsem Sovětského svazu a rozhodnutím Íránu zanechat svého vojenského jaderného programu neexistuje žádný důvod, aby NATO přijímalo nové členy a nasazovalo systémy protiraketové obrany v Evropě.

K otázce rozšíření NATO pak ruský vůdce dodal, že země by se měly lépe zaměřit na dosažení dohody o bezpečnosti a vzájemné pomoci v případě, že cítí nějakou hrozbu.

V interview, které má vysílat rovněž ruská státní televize a které v Česku nabídne stanice Prima Zoom, prezident také obvinil americké tajné služby, že na počátku tisíciletí pomáhaly čečenským povstalcům, bojujícím s Moskvou.

„Vytvořili jsme si naprosto pevný názor, že naši američtí partneři slovně hovoří o podpoře Ruska a o nezbytnosti spolupracovat v boji proti terorismu, ale fakticky využívají tyto teroristy k rozkolísání vnitropolitické situace v Rusku,“ prohlásil.

Důkazy, například o finanční podpoře, předložil americké straně, dokonce prý prezidentovi Bushovi vyjmenoval americké agenty působící na Kavkaze.

Američanům vyčetl i „vypěstování“ teroristické sítě Al-Káida při podpoře afghánského odboje proti sovětským vojskům, a připomněl ruskou podporu USA po teroristických útocích z 11. září 2001, zosnovaných Al-Káidou.

(pel)