Předseda hnutí SPD Tomio Okamura sankce označil za ekonomickou agresi Evropské unie vůči České republice. Nelegální imigranti podle něj prokazatelně představují bezpečnostní riziko pro Česko.

Hnutí SPD Tomia Okamury sankce označilo za ekonomickou agresi Evropské unie (EU) vůči České republice. Prohlášení vlády o nepřijímání migrantů považuje za chytrý předvolební tah.

„Vládní prohlášení o nepřijímání uprchlíků je průhlednou snahou uklidnit voliče před volbami, protože právě pro zavedení kvót hlasovali v europarlamentu například poslanci ČSSD,“ uvedl Okamura.

Podle Okamury je to jen vynucený předvolební krok. Ten má zastínit skutečné záměry vlády a sociální demokracie, protože vláda již první migranty na základě povinných kvót v minulosti přijala.

Navíc vláda podle něj přijímá natrvalo do České republiky zcela dobrovolně i mimo kvóty migranty, včetně těch islámských.

„Hnutí SPD považuje chystané zahájení sankčního řízení proti České republice ze strany Evropské komise ve věci nepřijímání uprchlíků za ekonomickou agresi a narušení suverenity České republiky,“ řekl dále Okamura.

Česko má být pokutováno za to, že nepřijímá na svém území nezákonné imigranty – především z islámských zemí.

„Experti ministerstva vnitra hovoří o možné pokutě vůči ČR ve výši až 270 milionů korun. Dále má prý Česko platit stovky tisíc korun za každý den, kdy se nepodrobí diktátu EU,“ podotkl.

Upozornil dále, že nelegální imigranti prokazatelně představují bezpečnostní riziko.

„Hnutí SPD považuje za nepřijatelné přijímání jakéhokoliv počtu nelegálních imigrantů a zároveň vyzývá vládu České republiky, aby neplatila žádné sankční poplatky Evropské unii. Prosazujeme referendum o vystoupení ČR z EU a zákaz islámu na území České republiky,“ dodal.

Okamura zopakoval také odmítavý postoj hnutí SPD k přijetí eura. K přijetí eura prý podle něj není v tuto chvíli jediný ekonomický důvod, kromě tlaku zahraničních korporací, které zde mají své montovny. Hnutí chce vyvolat i referendum.

„Vlastní měna je jedním z pilířů ekonomické suverenity země a umožňuje České republice určitou reakci v oblasti makroekonomických změn ve světové ekonomice. Předsednictvo hnutí SPD připraví petici proti přijetí eura. Žádáme referendum, zda-li občané dnes chtějí zachovat českou korunu, nebo chtějí přijmout euro,“ řekl.

Exprezident Klaus: Nastal čas začít připravovat odchod Česka z EU

Bývalý prezident Václav Klaus si myslí, že nastal čas začít ČR připravovat na odchod z EU. Podle něj je to jediná cesta, jak „udržet a zachránit náš stát”.

„Zásadně a zcela rezolutně protestujeme proti rozhodnutí EU zahájit s Českou republikou řízení kvůli takzvanému nerespektování přijímání migrantů na základě Bruselem nadiktovaných kvót. Protestujeme proti snaze trestat nás a přinutit nás k poslušnosti,” řekl Klaus s tím, že EU pouze ukazuje, jaké má s Českem úmysly.

Klaus také nechce dopustit, aby se Česko stalo multikulturní společností podle něj nepřizpůsobivých komunit.

„Odmítáme argument, že musíme ‚být u toho‘, že musíme ‚být přítomni‘ rozhodování, že musíme být v tak zvaném ‚tvrdém jádru‘ unie. U rozhodovacích procesů v EU sice dnes jsme, ale my nerozhodujeme,” uvedl Klaus a upozornil, že v EU je hlas ČR ignorován.

Dotace z evropských fondů podle Klause země nepotřebuje a nechce.

Zaorálek: Povinné kvóty jsou imaginární solidarita

Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) se také ostře ohradil proti rozhodnutí Evropské komise spustit s Českem řízení. Zahájení řízení ale Zaorálek vnímá jako příležitost pro Českou republiku vyložit své argumenty.

„Děláme řadu různých věcí, nutíme lidi jít do zemí, ve kterých ani nechtějí zůstat. Celá ta myšlenka, že budeme po Evropě přemisťovat masy osob, nám připadá chybná,“ řekl Zaorálek.

Povinné kvóty označil za Potěmkinovy vesnice a imaginární solidaritu.

„To je potěmkinovská politika – budeme brát lidi, ale oni nám stejně utečou, a budeme se tvářit, že je všechno splněno,“ podivil se.

Zároveň odmítl, že by se Česká republika při řešení migrační krize neangažovala. Zdůraznil, že Česko pomáhá například v Sýrii, Iráku nebo Afghánistánu.

ODS: Komise trestá za neposlušnost

Opoziční ODS označila krok komise za ukázku síly a trestání střední Evropy za neposlušnost. Zároveň vytkla současné vládě, že se nepřipojila k žalobě proti kvótám.

„Jde o katastrofální selhání Sobotkovy vlády, která se odmítla připojit k žalobě ostatních středoevropských států proti kvótám. Sobotka se tak dlouho ostentativně odtahoval od Maďarska a Polska a hrál v Bruselu ‚hodného chlapce‘, až mu přistály na stole sankce,“ uvedl v prohlášení europoslanec Jan Zahradil.

Sobotka: Česko se bude hájit

Rozhodnutí komise komentoval i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Uvedl, že Česká republika nadále se systémem přerozdělování podle uprchlických kvót nesouhlasí i se zřetelem ke zhoršené bezpečnostní situaci v Evropě a také s ohledem na nefunkčnost systému.

„Toto naše stanovisko jsme připraveni na půdě EU i příslušných soudních institucí důsledně hájit,“ sdělil.

(pel)