Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker se obořil na ČR. Česko prý musí Unii poslouchat, i když nesouhlasí.

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker okřikl Českou republiku. Česko prý musí Evropskou unii (EU) poslouchat, i když nesouhlasí. Trojice středoevropských zemí podle něj nenaplňováním migračních kvót porušuje evropské právo. Exministr financí Andrej Babiš (ANO) Unii ostře zkritizoval a hrozí odchodem z EU. 

„Je třeba dát jasně najevo, že i když hlasujete proti něčemu, tak musíte dodržovat platné právo,“ uvedl Juncker.

Odkázal se na program přerozdělení až 160 tisíc žadatelů o azyl nacházejících se v Itálii a Řecku, který unijní státy navzdory odporu Česka a některých dalších zemí přijaly v roce 2015.

Zahájení takzvaného vytýkacího řízení ale nelze srovnávat se sankcemi, zdůraznil Juncker.

„Tady jde o dodržení evropského práva,” řekl předseda Komise.

Doufá, že řízení vůči trojici členských států nedospěje až k soudu.

Juncker také prohlásil, že solidarita nemůže fungovat pouze jednostranně.

„Nevzdávám se naděje, že evropský duch a evropské hodnoty se nakonec prosadí,” uvedl předseda Evropské komise.

Babiš hrozí odchodem z EU

„Pokud Evropa nepřestane s těmito nesmyslnými návrhy, tak přijdou další snahy odcházet Evropské unie,“ sdělil Babišv reakci na to, že Komise zahájila řízení vůči Česku, Maďarsku a Polsku kvůli nenaplňování dohodnutých unijních kvót pro přijímání uprchlíků.

„Principiálně odmítám, aby nám pan Juncker mluvil do přistěhovalecké politiky. Naše firmy, naši lidé si mají sami rozhodnout, kdo u nás bude žít nebo pracovat,“ řekl exministr financí.

Podobně ostře se vyjádřil i prezident Miloš Zeman. Podle něj kvóty znamenají ztrátu suverenity členských států EU.

“ Je to začátek manipulace státností. Každá země si má sama rozhodnout, koho umístí na své území,“ řekl prezident.

Podle něj migranti ani nestojí o to, aby je Česká republika přijala. Míří na západ do dalších zemí EU jako například Německo.

„Tam samozřejmě dostanou daleko větší sociální dávky, než by dostali tady,“ podotkl Zeman.

Česko: Kvóty jsou nefunkční

Zahájení řízení vůči Česku, Polsku a Maďarsku kvůli odmítání migrantů oznámil v úterý ve Štrasburku komisař pro vnitro Dimitris Avramopulos.

Premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že Česko bude důsledně bránit své rozhodnutí nepodílet se na systému kvót a svůj postoj měnit nehodlá.

 „Česká republika se systémem přerozdělování podle uprchlických kvót nesouhlasí a i se zřetelem ke zhoršené bezpečnostní situaci v Evropě a také s ohledem na nefunkčnost systému kvót, se na něm nebude podílet. Toto naše stanovisko jsme připraveni na půdě EU i příslušných soudních institucí důsledně hájit,“ uvedl Sobotka.

Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó označil postup Evropské komise za vydírání.

Řízení může po několika etapách skončit před unijním soudem a následně pokutou příslušné členské zemi. Ministr vnitra Milan Chovanec už dříve uvedl, že podle expertů z jeho úřadu Česku hrozí základní pokuta zhruba 270 milionů korun.

Česko bylo jednou ze zemí, které v roce 2015 hlasovaly proti povinným kvótám na přerozdělování uprchlíků. Dnes odmítá naplňovat nejen povinné kvóty, ale i dobrovolný závazek, který předtím učinilo. Z celkového počtu přibližně 2600 lidí zatím Česko převzalo jen 12 migrantů.

Německá média Česko kritizují

Dvojice německých listů se věnují rozhodnutí Evropské komise zahájit se středoevropskými zeměmi řízení pro porušení unijní legislativy kvůli tomu, že nepřijímají migranty podle stanovených kvót. EU není podle deníků Mannheimer Morgen a Nürnberger Nachrichten samoobsluhou a solidarita patří k jejím základním hodnotám.

„Způsob, jakým Polsko, Maďarsko a Česko, stejně jako Slovensko brzdí evropskou politiku, daleko překračuje vše, co by si ostatní členské země ještě mohly nechat líbit,“ uvedl list Mannheimer Morgen.

„Toto společenství není žádným samoobslužným obchodem. Solidarita patří k základním povinnostem. Kdo ji nechce poskytnout, může také Evropskou unii opustit. Ale peníze pak zůstanou tady,“ napsal deník.

O nic smířlivější není ani list Nürnberger Nachrichten.

„Čtveřice východních vlád svojí uprchlickou politikou provokovala, zahrávají si s náladami nepřátelskými vůči uprchlíkům, aby si na nich přihřívaly svou národně-konzervativní polívčičku,“ uvedl deník.

(pel)