Evropská komise zahájí vůči Česku řízení kvůli kvótám na uprchlíky.

Evropská unie (EU) rozhodla. Komise zahájí řízení s Českem, Polskem a Maďarskem kvůli odmítání migrantů. Podle předsedy české vlády Bohuslava Sobotky Česká republika trvá na tom, že kvóty nepřijme.

„Jsou to tři členské země, které neudělaly – opakuji, že neudělaly – vůbec nic už déle než rok,“ upozornil eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos.

Připomněl, že Maďarsko nikoho nepřijalo ani neslíbilo žádná místa, Polsko naposledy nabídlo místa v prosinci 2015 a nepřijalo také nikoho.

„Co se České republiky týká, tak ta nová místa neslíbila od května 2015 a nikoho nepřijala od srpna 2016,“ uvedl.

Zdůraznil, že vlády tří zemí mají stále čas – podle AP 24 hodin – k přehodnocení přístupu k přerozdělování žadatelů o azyl z Itálie a Řecka. To by podle něj umožnilo také Komisi postup vůči trojici změnit.

Na rozhodnutí Komise o sankcích proti České republice se podílela i eurokomisařka Věra Jourová, kterou do Evropské komise nominovalo Babišovo hnutí ANO.

Jak Jourová nedávno přiznala, v Evropské komisi se o návrzích vůbec nehlasuje a jsou tedy přijímány jaksi automaticky. Jourová tedy fakticky tomuto rozhodnutí o sankcích ani nemohla zabránit

Česko svůj postoj měnit nehodlá

 „Česká republika se systémem přerozdělování podle uprchlických kvót nesouhlasí a i se zřetelem ke zhoršené bezpečnostní situaci v Evropě a také s ohledem na nefunkčnost systému kvót, se na něm nebude podílet. Toto naše stanovisko jsme připraveni na půdě EU i příslušných soudních institucí důsledně hájit,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó označil postup Evropské komise za vydírání.

„Je to neevropské rozhodnutí. Ani Evropská komise nemůže odebrat členským státům právo, aby se samy rozhodly, koho chtějí vpustit do země, s kým chtějí žít a s kým nikoli,“ řekl ministr.

Řízení může po několika etapách skončit před unijním soudem a následně pokutou příslušné členské zemi. Ministr vnitra Milan Chovanec už dříve uvedl, že podle expertů z jeho úřadu Česku hrozí základní pokuta zhruba 270 milionů korun.

„Přerozdělování, a to chci opět opakovat, není věcí volby. Je to nejen morální povinnost, ale hlavně právní rozhodnutí s právními závazky, o kterém bylo kolektivně rozhodnuto a které musí být kolektivně provedeno,“ řekl komisař.

Avramopulos také uvedl, že v rámci jednorázových přerozdělovacích programů se do jiných zemí z Itálie a Řecka dostávají jen prověření žadatelé o azyl s jasným nárokem na mezinárodní ochranu z několika málo konkrétních zemí. Země, které migranty nepřebírají, podle něj přispívají k neřízenému pohybu migrantů po EU.

„A to jen zvyšuje bezpečnostní rizika,“ upozornil komisař.

Do Evropy letos dorazilo 73 189 uprchlíků

Země EU si k 9. červnu 2017 převzaly z Itálie a Řecka celkem 20 869 lidí.

Česko bylo jednou ze zemí, které v roce 2015 hlasovaly proti povinným kvótám na přerozdělování uprchlíků. Dnes odmítá naplňovat nejen povinné kvóty, ale i dobrovolný závazek, který předtím učinilo. Z celkového počtu přibližně 2600 lidí zatím Česko převzalo jen 12 migrantů.

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) nově oznámila, že do Evropy dorazilo od začátku roku už 73 189 migrantů, z toho 85 procent, tedy 61 903, do Itálie. Podle IOM 1 808 lidí při pokusu o překonání Středozemního moře přišlo o život.

Více k tématu zde: Okamura označil sankce Evropské komise za ekonomickou agresi EU vůči ČR

(pel)