ČNB zpřísní podmínky poskytování hypoték. Centrální banka má obavy, že lidé úvěry nebudou splácet.

Česká národní banka (ČNB) chce lidem bránit v novém bydlení. Centrální banka zpřísní pravidla pro poskytování hypoték. ČNB se bojí, že v případě zhoršení ekonomického vývoje by se tak mohla řada domácností s hypotékou dostat do problémů se splácením. To by se dotklo následně i bank. Vyplynulo to ze zveřejněné Zprávy o finanční stabilitě.

ČNB se obává, že až úvěry zdraží nebo až ekonomika nebude v růstové fázi, může se část tuzemských domácností dostat do problémů se splácením. Třeba když lidé přijdou o práci. To by také ohrozilo stabilitu bank, protože hypotéky domácnostem představují asi třetinu všech úvěrů v ekonomice.

„Banky musí respektovat pravidlo, že žadatel o úvěr na nákup bytu používá alespoň zčásti vlastní naspořené zdroje,“ uvedla centrální banka.

Zároveň ale ČNB informovala, že nyní nepovažuje za nutné přistoupit k dalšímu snížení limitů LTV (poměr výše úvěru k hodnotě nemovitosti) u hypoték.

Centrální banka také nově doporučila bankám přísněji dohlížet na prodej hypoték prostřednictvím zprostředkovatelů.

„Poskytovatelé by neměli vytvářet taková pobídková schémata pro zprostředkovatele, která ve svém důsledku vytvářejí podmínky pro vznik systémových rizik,“ uvedla banka.

Termínem „systémové riziko“ označují centrální bankéři nebezpečí situace, kdy se zhorší hospodaření jedné banky, pak druhé a postupně se toto zhoršení projeví dominovým efektem v celém bankovním odvětví.

V případě, že banka nebo poskytovatel úvěru pravidla nedodrží, nařídí mu centrální banka odložit dodatečné prostředky na posílení kapitálu.

Levné hypotéky tlačí ceny nahoru

„Hlavním rizikem je pokračování roztáčení spirály mezi cenami nemovitostí a úvěry na jejich pořízení,“ uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Centrální banka proto rozšířila loňské doporučení ohledně poskytování hypoték. Nově se bude vztahovat na všechny poskytovatele úvěrů a současně i na další úvěry, které jsou klientovi poskytnuty poté, co získá hypoteční úvěr.

Půjde tak i o spotřebitelské úvěry. Jejich poskytovatelé tak budou muset zjišťovat, zda by se klient, který již má hypotéku, nedostal do problémů se splácením.

Levné hypotéky zvyšují zájem o nemovitosti, a tlačí tak jejich ceny nahoru. To následně vede k dalšímu růstu objemu poskytnutých úvěrů.

Ceny nemovitostí v ČR jsou nadhodnocené

Růst cen nemovitostí v Česku je přitom podle ČNB největší v EU a překonává svá dosavadní maxima. Ceny bytů v ČR jsou tak podle banky mírně nadhodnocené a růst úvěrů na jejich pořízení není dlouhodobě udržitelný.

Podle developerů ovšem ceny bytů v Česku odpovídají aktuální situaci na trhu, v budoucnu by se navíc měly hlavně v Praze přibližovat západní Evropě.

„Ceny bytů v současnosti odpovídají situaci na trhu, kde výrazně převyšuje poptávka nad nabídkou. Důvodem je výrazně omezené povolování nové výstavby,“ uvedl majitel Central Group Dušan Kunovský.

Podle generálního ředitele Ekospolu Evžena Korce se centrální bankéři pletou do věcí, které řešit vůbec nemusí.

„Banky mají vlastní sofistikované nástroje na to, jak posoudit schopnost klienta splácet úvěr. A to jak nyní, tak i v budoucnu. Český bankovní trh patří k nejstabilnějším v EU, což dokládá i stále klesající podíl úvěrů v selhání,“ sdělil Korec.

Opatření ČNB nejsou podle odborníků vhodná

Podle analytika společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy jsou ceny v řadě míst ČR nadhodnocené, ovšem zpřísňující opatření ČNB nepovažuje za vhodné v tom smyslu, že je iniciuje netržní subjekt.

„ČNB se současnými kroky snaží napravovat situaci, ke které sama přispěla, a to zejména svým otálením s ukončením intervenčního režimu. Extrémně uvolněná měnová politika ČNB přispěla v nedávné době ke stlačení úrokových sazeb u hypoték na nejnižší úroveň,“ dodal Kovanda.

Sadu opatření ČNB oznámila při zveřejnění Zprávy o finanční stabilitě – každoročním posouzení stability českého bankovního a finančního systému.

(pel)