Hnutí Republika v pohybu Emmanuela Macrona jasně vyhrálo první kolo parlamentních voleb ve Francii.

Centrista Emmanuel Macron je na vzestupu. Jeho hnutí Republika v pohybu (REM) ovládlo první kolo parlamentních voleb ve Francii se ziskem 28,2 procenta hlasů a stalo se jasným vítězem. Macron, který má nakročeno k parlamentní většině, chce mimo jiné zabránit lidem z Česka a východu EU pracovat ve Francii. Migrace muslimů novému francouzskému prezidentovi nevadí, ale chce bojovat s migrací východních Evropanů do Francie za prací.

Společně se spojenci z centristické formace MoDem získalo hnutí 32,3 procenta.

Konzervativní pravice si připsala 21,5 procenta, z toho 15,7 procenta získali republikáni.

Národní fronta (FN) Marine Le Penové skončila třetí se ziskem 13,2 procent hlasů.

Ultralevicová Nepodrobená Francie získala 11 procent a socialisté 7,4 procenta.

V Národním shromáždění, které má 577 křesel, by Macron se svými lidmi mohl po druhém kole obsadit až 445 míst. Poražení konzervativci a socialisté varují před monopolem moci.

Po druhém kole voleb, které je naplánováno na příští neděli, by republikáni mohli obsadit 80 až 100 parlamentních míst, socialisté 30 až 40 křesel, krajní levice deset až 20 a Národní fronta by měla mít čtyři, nanejvýš deset mandátů.

Premiér Édouard Philippe už po oznámení odhadů slíbil voličům razantní reformy a prohlásil, že „Francie je zpátky“. Silný výsledek Macronova hnutí v prvním kole ukazuje, že Francouzi podporují jeho první kroky na světové i domácí scéně, řekl předseda vlády.

Macron vyzval Evropskou unii k omezení  přílivu levné pracovní síly z východu osmadvacítky do zemí jako je Francie. Podle něj příliv Východoevropanů pracujících za nízké mzdy při pobytech ve Francii oslabuje podporu, jíž se EU v zemi těší.

Nový prezident je odhodlán reformovat Francii a oživit její ekonomiku. EU by podle něj měla chránit standardy sociálního zabezpečení.

Vedle této Francie, která se reformuje, transformuje a celkově obnovuje, potřebujeme Evropu, která ochraňuje,“ prohlásil Macron.

(pel)