Účtenkovka před volbami nebude. Babišovo hnutí ANO přišlo o jeden z možných předvolebních trumfů placených navíc ze státních peněz. Účtenkovou loterii chtěl Babiš spustit v červenci, tedy s předstihem před volbami. Jeho nástupce v čele resortu financí, Ivan Pilný, však spuštění Účtenkovky odsunul na listopad, tedy až po volbách do Sněmovny, jež proběhnou 20. a 21. října.

Andrej Babiš na konci loňského roku, ještě jako ministr financí, prohlásil, že by chtěl účtenkovou loterii spustit od 1. července 2017.

„Až vysoutěžíme dodavatele na loterii, tak doufám, že od 1. července spustíme loterii a potom budou všichni ty účtenky sbírat a soutěžit, protože pak budou moci vyhrát každý měsíc auto, například,“ prohlásil Babiš.

„Atraktivně nastavená účtenková loterie zvýší zájem zákazníků o účtenky a přispěje ke stavu, kdy se jejich vydávání stane běžnou součástí našeho nákupu a nikoliv tématem pro absurdní politické diskuze,“ tvrdil Babiš.

Účtenkovka je prezentována jako nástroj, který má zvýšit účinnost fungování on-line kontroly podnikatelů, tedy systému elektronické evidence tržeb (EET). podle ministerstva má zákazníky motivovat k přebírání účtenek, tím zvýšit efektivitu EET a podpořit řádný výběr daní.

„Elektronická evidence tržeb je opatření, které přispívá ke zdravé a férové ekonomice a Účtenkovka je hra, díky které bude efektů EET dosaženo snadněji a lépe,“ uvedl Babiš ještě jako ministr financí ČR.

Účtenkovka až po volbách

Resort financí však nyní upřesnil, že účtenková loterie nebude spuštěna před parlamentními volbami.

„Předpokládaný termín spuštění Účtenkovky je 1. listopad tohoto roku,“ informovala Michaela Tesařová z oddělení Vnější vztahy a komunikace MF.

„Spuštění Účtenkovky nebylo vázáno žádným konkrétním termínem, tudíž nemůže docházet k žádnému zpoždění,“ vysvětlila dále.

Ministerstvo nyní uvádí, že původně avizovaným termínem byla „první polovinu roku 2017“, což přesně neodpovídá plánu Andreje Babiše. Náměstkyně Schillerová dokonce dříve avizovala, že by resort chtěl účtenkovou loterii spustit s druhou fází zavedení elektronické evidence tržeb, tedy již od 1. března 2017…

Tak či tak, původní termín prý byl jen „pracovní verzí“ a byl plně odvislý na průběhu veřejné zakázky dle zákona o veřejných zakázkách.

„Z tohoto pohledu nebylo možné stanovit přesný termín spuštění. Jelikož je účtenková loterie prioritou této vlády, je potřeba dodržet současně určité schvalovací postupy,“ doplnila Tesařová.

Ministerstvo financí předpokládá, že účastníkům státem organizované loterie „rozdá“ na výhry celkem 65 milionů korun ročně a to včetně věcných výher včetně automobilů. Losování bude probíhat každý měsíc, a to vždy z účtenek vydaných za předem stanovené období.

Cena ročního komplexního zajištění provozu účtenkové loterie se bude pohybovat okolo 12,4 milionu korun bez DPH.

Zvrácená Účtenkovka

Účtenková loterie se nesetkala s přílišnou politickou podporou a to zejména ze strany opozičních stran. První místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija označila loterii za “udavačský” nástroj.

„Účtenková loterie je pouhou zvrácenou hrou této vlády, která nás chce vrátit do socialistických dob plných třídních bojů. Neočekávám nic jiného než rozeštvávání společnosti. Pevně doufám, že se občané do účtenkové loterie nebudou zapojovat,“ prohlásila Udženija.

Loterie trestných činů

„Účtenkovku“ odmítl i předseda SPD Tomio Okamura.

„Je to nesystémová blbost,“ uvedl na konto státní loterie.

„Co bude dál? Zavedeme loterii pro oznamovatele trestných činů, abychom zlepšili vyšetřování zločinů?“ prohlásil Okamura.

„Chápu, že je to výron čistého Babišova zoufalství z jeho chybně vymyšleného projektu – a podle toho to taky vypadá. Doufám, že co nejvíce živnostníků a malých podnikatelů přijde v říjnu k volbám a postarají se o politickou změnu,“ dodal.

Podpora udávání

Poslanec TOP 09 Martin Plíšek uvedl, že od účtenkové loterie nečeká nic pozitivního.

„Loterie jen podpoří udávání,“ řekl.

„Jde skutečně o populistický předvolební krok. Daleko lepším opatřením by bylo snížení daní. Chceme totiž peníze pro všechny, nejen pro náhodné výherce a vylosované udavače,“ konstatoval Plíšek.

„Za plýtvání s veřejnými penězi také považuji náklady na propagaci loterie,“ podotkl.

Rozdělování společnosti

Předseda Asociace podnikatelů a manažerů Radomil Bábek uvedl, že účtenková loterie je jen „zástěrkou pro další rozdělování společnosti“.

„Vláda staví zákazníky proti jejich krámským a hospodským. Je to další podpora udávání. Praktický, tedy finanční přínos účtenkové loterie neočekávám,“ prohlásil Bábek.

Dobré i špatné

Ministerstvo financí dříve uvedlo, že při přípravě účtenkové loterie vycházelo „z dobrých i špatných zkušeností s podobnými loteriemi ze zahraničí“.

Z evropských zemí prý funguje účtenková loterie velmi úspěšně například na Slovensku, z mimoevropských zemí se těší „mimořádné popularitě a úspěšnosti“ na Taiwanu…