Zdravotnictví v Česku je v krizi. Přiznal to ministr Miloslav Ludvík. O nemocné se prý nemá kdo starat a tento stav potrvá roky. Nízká nezaměstnanost a nedostatek lidí zasáhl i zdravotnictví. Zlepšení situace podle Ludvíka nemusí přinést ani zvýšení platů sestrám. Od prvního ledna se mají zvýšit tarifní platy zdravotnických pracovníků o 10 procent. 

Ministr zdravotnictví Ludvík (ČSSD) přiznal, že ještě neví, zda zvýšení platů sester pomůže. S bývalou ministryní zdravotnictví Zuzanou Roithovou (KDU-ČSL) i expertem ODS na zdravotnictví Petrem Zimmermannem se v diskusi veřejnoprávní televize shodli na tom, že personální krize ve zdravotnictví se potáhne roky.

Ludvík však vyslovil naději, že se co nejrychleji podaří sehnat chybějící sestry. Poukázal však na problém nízké nezaměstnanosti v Česku.

Nedaří se proto získávat sestry do směnných provozů, což se projevuje nejvíce v květnu, červnu a o prázdninách.

Zvýšení platů sestrám je nyní podle Ludvíka prováděno tak, aby bylo reálné.

„Udělali jsme to tak, že to nebude, že se jí někde dva tisíce přidají a dva tisíce se jí někde uberou,“ prohlásil Ludvík.

Bývalá ministryně Roithová poukázala na nízké platy sester, které při nástupu dostanou plat 18 tisíc Kč, zatímco skladník v supermarketu dostává až 27 tisíc korun.

Všichni se shodli, že problém se nepodaří vyřešit dříve, než za šest až sedm let.

Ludvík také připustil, že zdravotnictví v Česku je přebyrokratizované.

Na české zdravotnictví jde 7,8 procenta HDP, což je pokles o 0,8 procentního bodu.

Celoevropský průměr činí 9,9 procenta HDP, přičemž v Německu je to 11,1 procenta a v Rakousku 10,4 procenta. (sfr)