Britská premiérka Mayová čelí hrozbě politické smrti kvůli relativnímu neúspěchu konzervativců v předčasných parlamentních volbách, které premiérka vyvolala. Dny Theresy Mayové v úřadu jsou prý sečteny, řekl bývalý ministr financí George Osborne. Část konzervativců údajně vyzvala Borise Johnsona, aby Mayovou v Downing Street nahradil. 

„Theresa Mayová je ‚mrtvá žena‘. Uvidíme, jak dlouho vydrží na lavici odsouzených k ‚trestu smrti‘,” prohlásil Osborne, kterého Mayová vyhodila z funkce ministra financí po nástupu do úřadu loni v červenci.

Osborne řekl, že už možná v polovině příštího týdne ”se jí všechno zhroutí”.

Pozice Mayové jako premiérky je dlouhodobě neudržitelná i podle další konzervativní poslankyně Ann Soubryové.

„Nedovedu si představit, jak by mohla dlouhodobě pokračovat. Myslím, že bohužel bude muset odejít. Ale ne teď, protože nyní potřebujeme stabilitu,” podotkla státní tajemnice pro malé podnikání Anna Soubryová.

Předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn pro britskou veřejnoprávní rozhlasovou stanici prohlásil, že by se letos či příští rok mohly konat další předčasné parlamentní volby.

„Je dost dobře možné, že budou další volby letos, případně začátkem příštího roku. A to by mohla být dobrá věc, protože my nemůžeme žít v období velké nestability,” uvedl Corbyn.

Corbynovi Labouristé v předčasných volbách konaných tento čtvrtek znatelně posílili.

Naopak, Konzervativní strana premiérky Theresy Mayové v nich oslabila a ztratila svoji v parlamentu většinu. Nyní Mayová jedná se severoirskými unionisty o podpoře menšinové vlády konzervativců.

V britských médiích se také objevily spekulace, že britský ministr zahraničí Boris Johnson byl údajně požádán pěti dalšími ministry, aby Mayovou nahradil v čele vlády. Johnson však odmítl, že by se chystal vyzvat Mayovou na souboj o vedení strany a státu. (sfr)