Šimpanzi nemají nárok na lidská práva, rozhodl soud v New Yorku. Porota se shodla na průlomovém verdiktu, že šimpanzi nejsou „lidské osobnosti“ a nemohou mít tedy stejná práva, jako lidé. Přesto soud uznal, že s lidmi mají mnoho společného. 

Pětičlenná porota se jednomyslně shodla, že šimpanzi nejsou „lidské osobnosti“. Soudce však uznal, že mají s lidmi společných mnoho behaviorálních, kognitivních a společenských schopností.

Na rozdíl od člověka však podle verdiktu soudu nenesou za své skutky odpovědnost.

Odvolací soud v New Yorku rozhodl, že šimpanzi Tommy a Kiko, a ani žádný jiný, nemají stejná práva jako lidé. A proto nebudou odebráni soukromým majitelům, u kterých žijí a nebudou přemístěni do útulku, jak požadovali zástupci neziskové organizace na ochranu zvířat Nonhuman Rights Project.

Podle aktivistů chovají majitelé šimpanze Tommyho v betonovo-cementové kobce. Kiko žije v útulku pro primáty v New Yorku, který ale ochránci označili jako soukromý dům. Ani jednu lokalitu aktivisté nepovažují za přirozené prostředí pro tyto opice.

Proto žádali jejich přemístění do vhodnějšího prostředí zoologické zahrady.

Soudce však argumentoval tím, že ani šimpanzi, kteří způsobili smrt nebo vážné zranění lidem, nebyli za svůj čin stíháni.

Aktivisté však plánují za práva šimpanzů bojovat i nadále.

Nadále doufají, že „základní právo pro Tommyho a Kika na fyzickou svobodu bude uznáno jako záležitost spravedlnosti“. (sfr)