Univerzita Karlova se v celosvětovém srovnání během propadla během pěti let o 81 míst. V tradičním hodnocení britské společnosti Quacquarelli Symonds (QS) se UK v letošním roce umístila na 314. místě. Samotná škola to však považuje za úspěch vzhledem k úrovni svého rozpočtu, jenž nesnese srovnání s nejlepšími světovými univerzitami.  

Univerzita Karlova ještě v roce 2014 figurovala v žebříčku Quacquarelli Symonds na 233. pozici. V loňském roce se však propadla do čtvrté stovky (302. místo). Letos se umístila na 314. místě.

Žebříček mezinárodního srovnání letos posuzoval více než čtyři tisíce vysokých škol z celého světa. Mezi prvními 500 vysokými školami se umístilo také České vysoké učení technické (ČVUT) v Brně (na 491. místě).

V letošním srovnání QS zvítězil Massachusettský technologický institut (MIT). Hned za ním byly další 2 americké univerzity: Harvardská a Stanfordská. Nejlepšími evropskými univerzitami jsou britské Cambridge (5. místo) a Oxford (6. místo).

V první desítce je celkem 5 univerzit z USA a čtyři britské. Na desátém místě je švýcarská univerzita ETH Curych.

Nejlepší vysokou školou se sídlem na území EU (po odchodu Velké Británie), je francouzská Ecole (ENS) na 43. místě. Žebříčku vedle amerických a britských škol vévodí čínské vysoké školy a další asijské univerzity.

Dalšími tuzemskými školami v žebříčku jsou Masarykova univerzita (551.-600. místo), Vysoké učení technické (601.-650.) v Brně a Univerzita Palackého (701.-750.) v Olomouci.

Mezi parametry hodnocení patřila reputace mezi učiteli a vědci z jiných vysokých škol, renomé mezi zaměstnavateli, citovanost autorů, průměrný počet studentů na jednoho vyučujícího a počet cizinců.

UK má podle žebříčku z českých vysokých škol nejlepší akademickou pověst a zastoupení zahraničních studentů. ČVUT se těší lepšímu renomé u zaměstnavatelů. (sfr)