V Česku je nákup zase o něco dražší, ceny potravin opět vzrostly. Nejvíce podražil cukr, vejce a máslo.

V Česku už se zase zdražuje. Rostou hlavně ceny potravin. Spotřebitelské ceny stouply ročně o 2,4 procenta. Nejvíce podražil cukr, vejce a máslo. Data vyplynula z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

„Na meziroční zvyšování cenové hladiny měly v květnu největší vliv ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. Ceny vajec vzrostly o 17,5 procenta, másla o 16,4 procenta, cukru o 19,6 procenta,“ uvedli statistici.

Ceny sýrů byly meziročně vyšší o 14,3 procenta, běžného pečiva o 9,5 procenta, jogurtů o 8,8 procenta, masa o 5,6 procenta, mléka o 5,2 procenta, ovoce o 4,3 procenta.

Ceny se zvýšily i meziměsíčně, a to o 0,2 procenta. Podle statistiků stálo za růstem v dubnu zejména zvýšení cen ovoce o 2,5 procenta, vepřového masa o 2,6 procenta, pečiva a obilovin o 0,8 procenta a nealkoholických nápojů o 0,9 procenta.

Stouply také ceny lihovin, o 2,5 procenta, vína, o 3,2 procenta a tabáku, o 0,5 procenta.

Dále pokračoval mírný meziroční růst cen stravovacích služeb, který v květnu dosahoval 0,3 procenta.

Naopak o 1,1 procenta oproti dubnu klesly ceny pohonných hmot.

Analytici očekávali podstatně mírnější meziroční růst inflace, jen na zhruba 2,1 procenta. Analytik Komerční banky Viktor Zeisel odhadl, že i ve zbytku roku se bude inflace držet nad dvěma procenty.

„Starat se o to bude jádrová inflace a podporovat by ji měl nárůst mezd a zvyšující se kupní síla spotřebitelů,“ sdělil.

(pel)