Vláda přidala penzistům 500 korun měsíčně. Z rozpočtu to vezme navíc 18 miliard korun.

Vláda premiéra Bohuslava Sobotka (ČSSD) cílí před volbami na důchodce. Na penzích jim měsíčně přidá 500 korun. Náklady navíc vezmou ze státního rozpočtu téměř 18 miliard korun. Změny plynou z důchodové reformy, kterou schválil Senát. Novelu nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

Sociální demokracie je dlouhodobě zastáncem navyšování důchodů.

„Pro ČSSD je zlepšování životní úrovně důchodců dlouhodobou prioritou, kterou ve vládě prosazujeme po celou dobu jejího fungování. Hned na začátku vlády jsme prosadili obnovení valorizace penzí plně podle inflace a obnovili jsme také slevu na dani pro pracující důchodce. V roce 2016 jsme zajistili jednorázový příspěvek k důchodu ve výši 1200 korun, od ledna 2017 jsme penze zvýšili v průměru o 307 korun,“ uvedl Sobotka.

Pokud budou pro příští rok platit nová pravidla pro zvyšování důchodů, penze by měly vzrůst v průměru o 509 korun měsíčně. Celkové náklady navíc by činily 17,6 miliardy korun, řekl ministr financí Ivan Pilný (ANO).

„Prostředky na valorizaci důchodů jsou v celkových výdajích pro rok 2018 zapracovány,“ uvedl Pilný.

Na důchody se podle něho předpokládá částka 438,1 miliardy korun. Pokud by nová pravidla neplatila, starobní penze by se podle Pilného zvyšovaly v průměru o 444 korun za měsíc.

Do penze nejdříve v 65 letech

Důchody by se měly podle novely zvyšovat o polovinu místo nynější třetiny růstu reálných mezd a o růst cen zboží, které pořizují senioři. Tato míra inflace by se využila pro výpočet v případě, že by byla pro penzisty výhodnější než současný obecný růst cen.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová senátorům řekla, že změna valorizačního vzorce bude od ledna příštího roku znamenat pro státní rozpočet zatížení ve výši 2,5 miliardy korun.

Vládní novela sice stanoví hranici pro odchod do penze na 65 let, věk však bude moci vláda časem upravovat podle doby dožití. Důchodový věk se nyní každoročně zvyšuje u mužů o dva a u žen o čtyři měsíce, legislativa počítá se sjednocením věku pro odchod do důchodu pro muže a ženy narozené po roce 1971. Takzvaný strop pro růst věku stanoven není.

Průměrný starobní důchod loni na konci září činil 11 441 korun. V letošním roce se v průměru zvýšil o 309 korun. Tzn., průměrná výše starobní penze v ČR se v roce 2017 pohybuje kolem 11 750 Kč. Jedná se o výslednou („čistou“) částku, která již není dále daněna.

Babiš slibuje důchod 23 500 korun

Hnutí ANO nejprve navýšení odmítalo. Předseda hnutí Andrej Babiš v roce 2015 odmítal navýšení důchodů o 1,8 procenta, kdy to navrhovala ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Babiš tehdy prosazoval navýšení důchodů pouze o inflaci. Jednu dobu dokonce Babiš uvažoval o zavedení rovného důchodu, které by bylo spojené s novým druhým pilířem.

Na začátku června však exministr financí slíbil důchodcům perspektivní zvýšení starobních důchodů až na 23 500 korun. Odmítl názor svého ministra Pilného, že stát nebude mít z čeho vyplácet důchody. Podle Babiše jsou prý dnes penze v ČR nízké.

„Naším cílem musí být perspektivně se dostat na důchod ve výši 70–80 procent průměrné mzdy,“ uvedl Babiš. Podle něho mají senioři nízké penze a „zvýšení si zaslouží a potřebují jej“.

„Takový důchodce, který žije v OKD bytech, které Bakalovi přihrál Sobotka se svým kmotrem Pokorným, platí sedm tisíc měsíčně, a když k tomu připočte i léky, tak mu mnoho nezbývá,“ řekl Babiš.

Odmítl také slova svého nástupce ve funkci ministra financí Ivana Pilného, podle něhož jeho děti mít důchod nebudou, lidé si budou muset šetřit sami a důchodci si budou muset přivydělávat sekáním trávníků.

„To je nesmysl a s něčím takovým samozřejmě nesouhlasím, což jsem panu Pilnému i vyčetl,“ zdůraznil Babiš.

(pel)