Inspektoři ČOI budou vystupovat jako tajní agenti pod skrytou identitou.

Kontroloři České obchodní inspekce (ČOI) se stanou tajnými agenty. Při některých akcích budou nejspíš moci používat skrytou identitu, aby mohli vystupovat jako spotřebitelé. Nebudou tak muset předkládat vlastní občanský průkaz. Doklady na jinou identitu jim vydá ministerstvo vnitra. Jedná se například o kontroly autobazarů nebo předváděcích akcí.

Sněmovna nakonec i přes nesouhlas opozice návrh schválila. Norma nyní poputuje do Senátu a v případě souhlasu začne platit od listopadu.

Rozšíření pravomocí inspektorů se nelíbí opozici, která poukazovala na možnost zneužití a varovala, že v případě přijetí budou podobné výsady požadovat i další organizace.

„Vytváříte policii bez pravomocí policie? Kolik inspektorů vybavíte falešnými občankami,“ podivoval se plánu vlády šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

„Je to další z novel zákonů, která bojuje proti svobodě,“ protestoval poslanec TOP 09 František Laudát.

Návrh hájil ministr průmyslu Jiří Havlíček z ČSSD s tím, že nové oprávnění kontrolorů České obchodní inspekce napomůže tomu, aby nebyli ohrožováni v okolí svého skutečného bydliště.

„Nepovažuji za spravedlivé, abychom kolegy tomu vystavovali,“ řekl Havlíček.

Vystupování pod skrytou identitou by podle vlády mělo přispět k efektivitě kontrol.

Využití skryté identity se bude týkat především kontrol, kde inspektoři musí poskytovat osobní údaje.

„Na předváděcích akcích žádají před vstupem organizátoři běžně občanský průkaz, znají tak pravou identitu inspektorů a vytváří si seznam, který si případně rozešlou, podruhé již inspektora dovnitř nevpustí například pod záminkou, že už je plno,“ uvedl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Nově dostanou inspektoři také možnost vstupovat do uzamčených prostor podnikatele, například při podezření z prodeje padělků. Jedinou výjimkou je jeho obydlí. Při kontrolách na tržnicích se podle inspekce běžně stává, že při kontrole prvního stánkaře kontrolovaná osoba ostatní stánkaře varuje a ti pak zamykají zboží do kontejnerů.

Novela také zpřísňuje podmínky kontrolního nákupu, protože inspektoři ČOI mají v praxi často potíže vyřídit vrácení peněz za kontrolní nákup poté, co jej vrátí.

(pel)