Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker tvořil v Praze na bezpečnostní konferenci s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou plán společné evropské armády.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker vytvářel spolu s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) společnou evropskou armádu. Evropská unie (EU) prý potřebuje důvěryhodnou obranu. Juncker to řekl na konferenci o bezpečnosti v Praze, kde ho lidé vypískali.

„Klíčem k bezpečí na kontinentu zůstává spolupráce s NATO, evropské země by však měly hrát silnější roli a být schopné postupovat také samostatně,“ uvedl Juncker.

„Měkká síla sama o sobě není dost účinná ve světě, který je stále více militarizovaný. Potřebujeme důvěryhodnou obrannou politiku EU,“ řekl v zahajovacím projevu bezpečnostního fóra, kterého se účastnili také zástupci NATO a členských států EU.

„Další posun ve společné obraně je naší jedinou možností. Otázkou zůstává pouze to, jak bude rychlý,“ dodal.

Juncker připomněl, že úvahy o společné obraně Evropy se v průběhu evropské integrace objevily již v padesátých letech. Aktuální hrozby – ať už jde o válečné konflikty, kybernetické útoky nebo terorismus podle něj vyžadují, aby členské země myšlenku obranné spolupráce převedly v realitu.

Měnící se mezinárodní prostředí podle šéfa komise vyžaduje, aby EU dokázala bezpečnostním výzvám čelit samostatně. Zopakoval, že Evropská unie nechce konkurovat vojenské síle NATO. Vazba mezi Severoatlantickou aliancí a EU je podle něj nezbytnou podmínkou pro zajištění bezpečí kontinentu.

Juncker zdůraznil, že přesto se Evropa nemůže spoléhat na to, že její obranu zajistí NATO. Unijní státy mají společným postupem docílit toho, že budou silnějším článkem aliance.

„V případě potřeby musíme být schopni jednat samostatně,“ doplnil.

Sobotka přemlouval Junckera, ať zůstane ve funkci

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČCSD) Junckera důrazně žádal, aby ve své funkci určitě zůstal. Předseda Komise prý na poslední Evropské radě seděl několik hodin vedle polské premiérky Beaty Szydlové.

„O odstoupení neřekla ani slovo. A český premiér mě při nedávné návštěvě zapřísahal, abych určitě zůstal v úřadu,“ uvedl Juncker na dotaz týkající se volání po jeho odchodu, které zaznělo od politiků v Polsku nebo v České republice.

Junckerův odchod požadoval i europoslanec Jan Zahradil (ODS). Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) nedávno vyjádřil v souvislosti s referendem o vystoupení Británie z Evropské unie přesvědčení, že Juncker není mužem na svém místě.

Šéfa EU lidé přivítali pískotem

Na předsedu Evropské komise při příjezdu na evropskou konferenci o bezpečnosti čekala dvě protestní shromáždění. První bylo zaměřené proti směrnici EU ohledně regulace zbraní a druhé bylo složené z euroskeptických příznivců poslance Tomia Okamury. Obě skupiny projíždějícího evropského politika společně uvítaly hlasitým pískáním.

Zhruba dvacet lidí přišlo před Žofín vyjádřit nesouhlas se směrnicí zpřísňující kontrolu legálně držených zbraní v EU.

„Přišli jsme humornou formou vyjádřit, že nesouhlasíme s likvidací naší velmi funkční legislativy, která patří k nejlepším na světě,“ uvedl jeden z účastníků demonstrace Pavel Černý.

Část demonstrantů měla za opasky recesisticky namísto pistolí zavěšené banány, zástupci myslivecké obce zase místo pušek drželi košťata. Na místě také sbírali podpisy pod petici proti evropské směrnici, kterou podle organizátorů akce podepsalo už přes sedmdesát tisíc lidí.

Druhou skupinu protestujících tvořili příznivci Tomia Okamury a jeho strany SPD. Ti přišli sbírat podpisy na petici proti imigrantům a protestovat proti členství Česka v EU a NATO.

(pel)