Konzervativci premiérky Theresy Mayové v předčasných volbách ztratili většinu. Zkomplikuje se tak jednání o odchodu Británie z EU.

Premiérka Theresa Mayová se přepočítala. V předčasných volbách, které nechala vypsat, ztratila většinu. Jednání o odchodu Británie z Evropské unie se tak komplikuje. Někteří straničtí kolegové a opozice už premiérku vyzvali, aby rezignovala.

Ze 650 poslaneckých míst je zatím obsazeno 645. Konzervativní strana má na svém kontě zatím 314 mandátů, labouristé 261.

Zatím nerozděleno je sedmnáct poslaneckých mandátů, přičemž konzervativci by jich ke získání většiny potřebovali osmnáct. Znamená to, že vládnoucí strana premiérky Mayové ztratila šanci na zisk parlamentní většiny, se kterou po vyhlášení mimořádných voleb počítala. K jejímu odchodu vyzývají opoziční labouristé, zvážit svou pozici by premiérka měla i podle mnohých konzervativců.

Výsledek voleb výrazně komplikuje Mayové výchozí pozici při vyjednávání o podmínkách odchodu Velké Británie z Evropské unie. Získán silného mandátu byl přitom hlavní důvod, proč se premiérka rozhodla předčasné volby vyhlásit.

„V tuto chvíli potřebuje naše země více než cokoliv jiného období stability. Pokud Konzervativní strana získala nejvíce míst a hlasů, pak to bude na nás, abychom toto období stability zajistili. A přesně to učiníme,“ uvedla dosavadní premiérka Theresa Mayová poté, co bylo ohlášeno její vítězství v jejím domovském volebním obvodu Maidenhead na jihovýchodě Anglie.

Podle agentury AP už poslanecké křeslo ztratilo několik ministrů nynější vlády. Mayová v květnu uvedla, že pokud konzervativci přijdou ve volbách o šest křesel. Bude volby považovat za neúspěšné a předá iniciativu Corbynovi.

Její hlavní rival, předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn naopak po znovuzískání svého křesla žádá hlavu Mayové.

„Její mandát ukazuje na ztrátu míst, hlasů, podpory a sebevědomí. Předpokládal bych, že je to dost na to, aby skončila, a uvolnila cestu pro vládu, která bude skutečně reprezentovat všechny občany této země,“ řekl Corbyn.

Libra zaznamenala propad

Britská libra se v reakci na překvapivě slabý výsledek konzervativců v předčasných parlamentních volbách propadla vůči dolaru až o dvě procenta na nejnižší úroveň od dubna. Investoři se obávají, že nerozhodný výsledek voleb v Británii vyvolá politický chaos.

Libra během obchodování v Asii sestoupila až na 1,2693 USD, nejníže od 18. dubna. Na začátku londýnského obchodování vykazovala pokles o necelá dvě procenta na 1,2708 USD, napsala agentura Reuters. Kurz eura vůči dolaru se drží téměř beze změny na 1,1210 USD.

(pel)