Premiér Bohuslav Sobotka před volbami odchází od manželky a od 2 dětí. Oficiálně oznámil rozpad svého manželství. Oficiálním důvodem odluky je prý „dlouhodobý tlak, jemuž je ve všech svých aspektech vystaven život politika a jeho nejbližších“.

Premiér Sobotka společně se ženou Olgou v prohlášení oznámili „odluku v manželství“. Podle Sobotky budou nyní hledat „jiné uspořádání jejich života“.

„Oba k sobě nadále chováme hluboký respekt a přátelství, jež nám umožňují naši situaci řešit se vzájemným pochopením. Naším hlavním společným cílem je vytvořit pro naše děti takové prostředí, jež jim umožní nadále vyrůstat spokojeně a s účastí obou rodičů,“ uvedl předseda vlády v tiskovém prohlášení.

Rozchod obou manželů prý není unáhleným krokem, jenž by byl motivován nějakou konkrétní situací či osobou.

Sobotkovo manželství se ženou Olgou trvalo 14 let. Mají 2 syny.

Manželství se v minulosti rozpadlo i dalším českým premiérům. Z předsedů vlád samostatné České republiky nebyli rozvedeni pouze Josef Tošovský a Václav Klaus.

Rozvod v době, kdy vedl vládu, oznámil Petr Nečas. Rozvedení byli i Miloš Zeman, Vladimír Špidla, Stanislav Gross a Jan Fischer.

Expremiéři Jiří Paroubek a Mirek Topolánek se rozvedli až po odchodu z funkce, jejich manželství se však rozpadla již dříve. (sfr)