Nezaměstnanost v květnu 2017 poklesla na 4,1 procenta z dubnových 4,4 procent. Podle Svazu průmyslu ale v Česku chybí lidi. Řešením má být dovoz až 100 tisíc pracovníků z Ukrajiny.

Nezaměstnanost v ČR klesla v květnu 2017 na 4,1 procenta a je zřejmě druhá nejnižší po Japonsku. V Česku však už podle Svazu průmyslu chybí dostatek pracovní síly. Řešením má být dovoz až 100 tisíc pracovníků z Ukrajiny.

Podle dat Ministerstva práce a sociálních věcí poklesla v květnu míra nezaměstnanosti v Česku z dubnových 4,4 na 4,1 procenta, před rokem dosahovala 5,7 procenta.

V květnu bylo v Česku bez práce 308 tisíc lidí, o téměř 19 tisíc méně než v předchozím měsíci. Úřady práce evidují celkem 174 043 volných míst.

„Podílem volných míst k počtu nezaměstnaných – přes 56 % -se zřejmě Česko řadí na druhé místo na světě, a to hned za Japonsko. Nedostatek lidí již začal tlačit vzhůru mzdy a situace bude dále eskalovat,“ řekl Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank.

Podle hlavního ekonoma ING Banky Jakuba Seidlera je počet nabízených pozic vůbec nejvyšší od roku 1991. Dodává však, že nabízené pozice nejsou zrovna atraktivní.

„Struktura volných pracovních míst však naznačuje, že téměř 50 procent volných pracovních míst má minimální požadavky na vzdělání. Tento podíl se zároveň v posledních deseti letech spíše mírně zvyšuje na úkor volných míst požadující odborné či vysokoškolské vzdělání,“ řekl Seidler.

Zaměstnavatelé měli v květnu největší zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, pomocníky ve výrobě, řidiče nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel, uklízeče, kuchaře, montážní dělníky, pracovníky ostrahy bezpečnostních agentur, svářeče nebo nástrojáře. Tradičně velká poptávka je tedy po technických profesích napříč všemi obory.

ČR chce pracovníky přivézt z Ukrajiny

V Česku je sice nízká nezaměstnanost, ale podle Svazu průmyslu chybí v ČR dostatek lidí. Řešením má být dovoz až 100 tisíc pracovníků z Ukrajiny.

Po masivním importu pracovní síly za zahraničí začal volat i guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Pusťme hned do země sto tisíc Ukrajinců,“ dalo by se parafrázovat jeho poselství určené politikům a odborářům.

Všichni však vycházejí ze záměrného zjednodušení situace, když berou za reálný fakt to, že v Česku toho času na trhu chybí pracovní síla.

Na první pohled ano, což se projevuje tím, že dnes podniky nemohou sehnat potřebné pracovníky.

Na druhý pohled je však onen tzv. „nedostatek“ lidí nutno označit za mýtus. Práceschopného tuzemského obyvatelstva je v Česku dostatek. Jenže lidé nejsou a nemohou být tam, kde by byli zapotřebí.

Trh práce ČR zůstává ve výborné kondici. Zaměstnanost  v prvním čtvrtletí dosáhla nejvyšší úrovně v historii, když pracovalo téměř 5,2 milionů lidí. Česko mělo nejnižší míru nezaměstnanosti i v rámci celé EU, kdy dosáhla 3,2 procenta.

(pel)