Severokorejský vůdce Kim Čong-un odpálil sérii raketových střel krátkého doletu na americké letadlové lodě. Uvedla to armáda Jižní Koreje. Američtí experti proto dospěli k závěru, že KLDR je už schopná zasáhnout americké území balistickou střelou s jadernou hlavicí.

Jihokorejská armáda uvedla, že střely byly odpáleny ze severokorejského přístavního města Wonsan a že od místa startu uletěly zhruba 125 kilometrů. Počet vypuštěných raket Soul neupřesnil.

Protilodní munice dopadla do moře mezi Jižní Koreou a Japonskem, a to právě do oblasti, kde ještě před pár dny probíhalo společné armádní cvičení. Washington do oblasti vyslal hned dvojici letadlových lodí Carl Vinson a Ronald Reagan.

„Severní Korea nejspíš chtěla demonstrovat svoji schopnost přesně udeřit na velkou vojenskou loď. Má to souvislost se společnými manévry, k terých se americké letadlové lodě zúčastnily,“ uvedl mluvčí jihokorejského generálního štábu Roh Ja-čon.

Jihokorejský prezident Mun Če-in, který zastává umírněnější postoj ke KLDR než jeho předchůdci ve funkci, dnes zdůraznil, že v otázce národní bezpečnosti „neustoupí ani o krok a nebude dělat kompromisy“.

Šéf americké Agentury pro protiraketovou obranu (MDA) James Syring  řekl, že povinností jeho úřadu je předpokládat, že KLDR je již dnes schopná zasáhnout americké území balistickou střelou s jadernou hlavicí.

Pentagon mezitím v reakci na květnový úspěšný test ochranného štítu před mezikontinentálními raketami aktualizoval hodnocení americké schopnosti bránit se proti balistickým střelám.

Dosud Pentagon označoval kapacitu protiraketového systému za omezenou, nyní uvádí, že květnová zkouška prokázala schopnost USA bránit své území před „malým počtem střel středního či mezikontinentálního doletu“.

KLDR raketové testy podniká k nelibosti sousedů a velmocí a navzdory sankcím OSN pravidelně. Pchjongjang dlouhodobě čelí tlaku, aby se raketových zkoušek vyvaroval. KLDR nicméně trvá na tom, že raketové testy a také světem kritizovaný program vývoje jaderných zbraní jsou právem na obranu.

(pel)