Britská premiérka Theresa Mayová chce oslabit lidská práva kvůli usnadnění boje s terorem a snadnější deportaci radikálů.

Britská premiérka Theresa Mayová chce omezovat svobodu a lidská práva u lidí, kteří jsou podezřelí z terorismu. Šéfka Konzervativní strany v jednom z posledních předvolebních projevů řekla, že by byla ochotna zmírnit ochranu lidských práv, aby bylo snazší deportovat osoby podezřelé z radikalismu nebo omezit jejich pohyb.

„Pokud nám v tom brání naše zákony chránící lidská práva, zákony změníme, abychom tak mohli postupovat,“ řekla Mayová na volebním mítinku ve městě Slough v jihovýchodní Anglii.

Podle premiérky by úřady měly mít pravomoc omezit pohyb podezřelého extremisty v případě, že policie má dost důkazů o tom, že představuje hrozbu, ale ne tolik, aby to stačilo na stíhání.

„Mám na mysli delší tresty vězení pro lidi odsouzené za terorismus. Mám na mysli snazší deportace lidí podezřelých z terorismu zpět do jejich zemí,“ naznačila premiérka možná protiteroristická opatření.

V rozhovoru pro The Sun pak prohlásila, že zvažuje prodloužení doby, po kterou může být podezřelý bez obvinění zadržen, na 28 dní. Tato doba byla před šesti lety zkrácena na dva týdny.

„Říkali jsme, že za jistých okolností to je nutné. Vyslechnu si, co si policie a bezpečnostní složky myslí, že bychom měli udělat,“ uvedla Mayová, která rovněž prosazuje tvrdou regulaci internetu (psali jsme zde).

Mayová čelí velkému tlaku opozice kvůli tomu, že v minulosti jako ministryně vnitra iniciovala mnohatisícový pokles počtu policistů a tím podle opozice usnadnila útočníkům jejich počínání.

Konzervativní předsedkyně vlády od útoku v Manchesteru a především od sobotního atentátu v Londýně stupňuje svou rétoriku proti islámskému radikalismu a ujišťuje, že bezpečnostním složkám zajistí potřebné pravomoci.

(pel)