Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker slíbil lidem ze severní Moravy vyšší platy. Podle něj si obyvatelé západních států EU nedokážou představit, jak žijí ti chudší.

Šéf EU Jean-Claude Juncker chce zvýšit platy lidem na Moravě. Sám bere téměř asi 842 tisíc korun měsíčně (asi 32 tisíc euro). Podle Junckera si však obyvatelé západních států EU nedokážou představit, jak žijí ti chudší.

„Rozdíl musíme odstranit, a to tím, že investujeme do regionů, které to potřebují nejvíc. Do roku 2020 Česko obdrží přibližně 590 miliard korun,“ řekl v rozhovoru pro Blesk.

Investice mají být využity na zlepšení veřejných služeb například v oblasti zdravotní péče, vzdělávání, sociálního začleňování nebo energetické účinnosti. Investovat se bude také do sociálního bydlení, regionálních silnic, infrastruktury veřejné dopravy a prevence rizik záplav.

Předseda Evroskpé komise Jean-Claude Juncker a předseda Rady EU Donald Tusk mají oba nyní 31 971 euro (842 tisíc korun) na měsíc. Základní plat eurokomisařů pak činí 24 165 euro (asi 636 tisíc korun).

„Většina Lucemburčanů si nedokáže představit, co to znamená být v kůži někoho z Moravskoslezského kraje, ačkoli oba regiony se mohou pochlubit bohatou historií výroby oceli,“ uvedl.

Průměrná mzda v Česku stoupla v 1. čtvrtletí letošního roku meziročně o 5,3 procenta na 27 889 korun. Dvě třetiny zaměstnanců na ni ale nedosáhnou. Po odečtení inflace se výdělek zvýšil o 2,8 procenta.

O 600 korun na výplatě si polepšili i lidé v Moravskoslezském kraji, kde průměrná mzda za čtvrté čtvrtletí roku 2016 činila 26 738 korun.

Přesto zde mzdy rostly nejpomaleji v republice. Kraj tak výrazně zaostává za ostatními regiony – ve všech dalších krajích se totiž průměrná mzda zvýšila o více než tisíc korun.

(pel)