Partnerka Andreje Babiše Monika a mnohé další ženy přijdou o své kožichy z lišek nebo norků. Poslanci zakázali kožešinové farmy v ČR. Skončit mají nejpozději do konce ledna 2019, snahy o prodloužení této lhůty úspěšné nebyly. Zákon teď projedná Senát.

Novela zákona o ochraně zvířat proti týrání, jejíž schválení podpořilo 132 ze 161 přítomných poslanců, má zakázat „chov a usmrcování zvířat výhradně nebo převážně za účelem získání kožešin“. Netýkala by se tedy například chovu králíků nebo nutrií.

„Zahřát se můžeme jinak,“ apelovala na poslance Kristýna Zelienková z TOP 09.

„A víte vůbec, dámy a pánové, že na takový kožich velikosti 38 musí být zabito 55 norků? 55 Norků. Nebo na takový kožich musí zemřít 18 lišek. Chcete, aby byla krása vykoupena krutostí? Většina z vás má asi doma psa. Tak si ho zkuste představit staženého z kůže,“ burcovala kolegy poslankyně.

Zvířata by se podle ní neměla týrat kvůli zvrácené módě norkových či liščích kožichů a přišly na to podle ní i mnohé celebrity. Klec pro zvířata chovaná na kožešiny označila za symbol středověkého pranýře.

Jana Pastuchová z klubu ANO, odkud Zelienková přestoupila do TOP 09, vyčetla bývalé kolegyni, že byla u toho, když si kupovala kožich, za jejichž zákaz fakticky agituje.

Zelienková jí ale opáčila, že šlo o kožich umělý a že by si nikdy nekoupila pravý, takový jako podle ní nakupuje šéf ANO Andrej Babiš své partnerce Monice, se kterou se v létě plánuje oženit.

Poslanci si vybírali z několika pozměňovacích návrhů, kdy přesně budou kožešinové farmy zakázány. Přijatá verze zákona zároveň umožňuje chovatelům zažádat si o opodstatněné finanční kompenzace. Ročně je zatím v České republice usmrceno 20 tisíc norků a lišek. V deseti evropských zemích už byl chov úplně zakázaný.

Radovat se z přijetí zákona mohli i aktivisté ze sdružení OBRAZ – Obránci zvířat, kteří apelovali na poslance na Malostranském náměstí u parlamentu.

„Je to vůbec poprvé, kdy se podařilo prosadit reálnou změnu pro zvířata navzdory intenzivnímu odporu a lobbingu ministerstva zemědělství,“ uvedl Marek Voršilka ze spolku na obranu zvířat OBRAZ, který nedaleko sídla Sněmovny pořádal na podporu zákona akci, v níž dobrovolníci po vzoru zvířat pobývali v kleci.

Přijetí normy uvítalo také ochranářské sdružení PETA.

(pel)