Zákon o zákazu kouření v Česku podle Tomia Okamury nahrává muslimům, protože povoluje kouřit vodní dýmky. Ty jsou běžnou součástí životů muslimů.

Zákon o zákazu kouření v restauracích, barech či hospodách v Česku nahrává muslimům, protože v nich nadále povoluje kouřit vodní dýmky. Ty jsou běžnou součástí životů muslimů. Tvrdí to Okamurova SPD, která protikuřácký zákon označila za legislativní paskvil.

„Je s podivem, že se zákaz netýká kouření vodních dýmek, které jsou povolenou součástí života muslimů,“ uvedl předseda hnutí Tomio Okamura.

Podle Okamury zákon obsahuje nesmyslné povinnosti pro majitele restaurací a dalších podobných veřejných zařízení.

Protikuřácký zákon začal platit 31. května. Kromě zákazu cigaret v restauracích a hospodách novela zakazuje kouření v čekárnách veřejné dopravy, na nástupištích, ve školách, na dětských hřištích, či ve vnitřním prostoru sportovišť.

V restauracích je možné kouřit e-cigarety a vodní dýmky. Zákon zakazuje rovněž prodej cigaret v automatech, nelze-li vyloučit jejich zakoupení osobami mladšími 18 let.

Vedle kouření zákon upravuje také prodej alkoholu. Už dřívější legislativa zakazuje prodávat alkohol osobám zjevně ovlivněným alkoholickým nápojem nebo jinou návykovou látkou. Nově hrozí i pokuta až 3 tisíce korun. Nově má prodejce povinnost takovou osobu vyzvat, aby z provozovny odešla, a ta musí poslechnout. Zákon také zakazuje prodej alkoholu v automatech.

Zákon počítá s různými postihy. Prodej či podávání alkoholu osobě do 18 let může být pokutováno až 150 tisíci korunami, mladšímu 15 let až dvojnásobně.

Právnické osobě (tedy majiteli) hrozí až dvoumilionová pokuta a zákaz činnosti na dva roky. Pokutu 10 tisíc korun může dostat například za neoznačení provozovny zákazem kouření. Pokutu až 50 tisíc korun může dostat provozovatel za nevyzvání kuřáka, aby cigaretu típnul nebo odešel.

Sankce až 300 tisíc korun a půlroční zákaz činnosti hrozí v případě, že tak neučiní s podnapilým mladším 18 let. Až milionová pokuta hrozí za prodej alkoholu či cigaret osobě mladší 18 let. Pokud by šlo o mladšího 15 let, budou sankce dvojnásobné.

Do ulic vyrazily protikuřácké patroly

Některá města zavedla takzvané patroly, které budou krotit hloučky kuřáků postávající na ulici. Chtějí tak vyjít vstříc rezidentům a ochránit je před nadměrným hlukem.

Antikonfliktní tým čítající dvanáct mužů vyráží třikrát týdně v noci například do pražských ulic, aby dohlížel na dodržování klidu a pořádku před bary, ze kterých zákon vyhnal kuřáky. Skupina výhrůžně působících mužů najatých radnicí ale zatím spíše jen vyvolává konflikty. Podle reakcí lidí v ulicích je to i kvůli vzhledu týmu.

„Nechápu, proč bych měl poslouchat někoho, kdo má na sobě nějakou bundičku a říká mi, co mám a nemám dělat,“ uvedl Edvard Alina, jeden z lidí, které antikonfliktní tým konfrontoval. Přiznává, že nevěděl, že se na veřejnosti nesmí pít alkohol, vadí mu ale způsob, jakým se o tom dozvěděl.

„Pochopím, pokud za mnou přijde policista nebo strážník, ale tohle je prostě šikana. Když jeden z nich odcházel, sklonil se ke mně a řekl mi, ať počkám, až mě potká bez kamer. Jestli hodlá Praha 1 lidem vyhrožovat, tak to asi není v pořádku,“ dodal Alina.

Negativní reakce vyvolává hlavně vzhled najatých mužů. Například antikonfliktní týmy, které používá policie během demonstrací, při fotbalových zápasech nebo na akcích s větším počtem lidí, tvoří z velké části ženy. Právě proto, aby při domluvě a řešení situací nevyvolávaly agresivní reakce.

Praha 1 naopak ve výběrovém řízení požadovala pouze muže ve věku od 18 do 45 let, kteří jsou v dobré fyzické kondici. Zdůvodňuje to tím, že z žen by opilí jedinci před bary neměli respekt.

Komentář: Zákaz kouření v soukromých restauracích je hřebíkem do rakve s ostatky svobod

(pel)