Nepřátelé uprchlíků plánují zaútočit na záchranné lodě, které běžencům pomáhají. S transportem migrantů mají pašerákům pomáhat i neziskovky.

Odpůrci uprchlíků plánují zaútočit na záchranné lodě, které pomáhají topícím se běžencům ve Středozemním moři. Chtějí tak zastavit invazi migrantů do Evropy. Nepřátelé muslimů a přistěhovalců vypsali na boj proti migrantům veřejnou sbírku. Za šest týdnů vybrali na lodě a vybavení 1,7 milionu korun.

Říkají si Identitariáni a hlásí se k nim odpůrci muslimů a uprchlíků. Většině z nich je mezi dvaceti a třiceti lety a sami sebe popisují jako bojovníky bránící hranice Evropy. Politicky se definují jako evropská odpověď na hnutí alt-right, které se rozšířilo ve Spojených státech. Americká alternativní pravice stojí na základech bílého nacionalismu, podle odborníků je to rasismus v novém balení a pro širší publikum.

„Celý projekt je znakem rostoucí sebejistoty světové krajní pravice, která je ochotná bránit snahám o záchranu života, aby tím propagovala svou xenofobní politiku,“ uvedl Simon Murdoch z londýnské organizace Hope not Hate.

Někteří aktivisté viní z vzedmutí vlny pravicových skupin evropské politiky, kteří svým jednáním vytvořili pro pravicový extremismus podhoubí. Když se mluví o „rojích“ migrantů nebo o tom, že lodě ve Středozemním moři fungují jen jako „taxi služba“, posiluje to podle neziskových organizací krajní pravici.

Identitariáni odstartovali kampaň za boj proti záchranným lodím minulý měsíc a za tři týdny se jim podařilo vybrat 56 489 liber, tedy přibližně 1,7 milionu korun. Sumu hnutí získalo přes anonymní crowdfunding.

Peníze chce využít na výdaje na lodě, cestovní náklady, výzkum a filmařské vybavení. Příspěvky odpůrci uprchlíků přijímají i nyní, když už mají „splněno“. Spřátelená italská krajně pravicová skupina se už nechala slyšet, že dostává nabídky na lodě a hlásí se jí i lidé, kteří se s nimi umí plavit.

Neziskovky asi pomáhají pašerákům

Identitariáni najali první loď už minulý měsíc a hned ji pustili do zkušebního provozu. Údajně se jim povedlo přerušit cestu záchranné lodě, která vyrazila ze sicilské Katánie. Tři mladíci tvrdí, že loď zpomalovali, dokud nedorazila pobřežní stráž a nezadržela je.

Hlavním cílem Identitariánů je podle jejich slov ochrana národních rozmanitostí. Bojí se totiž, že bílí Evropané budou v budoucnu nahrazeni imigranty.

„Chceme posádku, vybavení lodě a vyrazit do vod Středozemního moře, abychom pronásledovali nepřátele Evropy,“ řekli v prohlášení.

Hlavním nepřítelem jsou pro ně právě humanitární organizace, které obviňují ze spolupráce s pašeráky lidí.

„Chceme ochránit naše hranice a čelit těmto kriminálníkům na moři,“ uvedl na propagační nahrávce jeden mladík přímo do kamery.

Podezření, že nevládní organizace spolupracují s pašeráky migrantů vzrostlo poté, co libyjská pobřežní stráž zachránila z přeplněné lodi dalších 500 běženců.

Mezinárodní organizace uvádí, že v současné chvíli je v Libyi 800 tisíc až milion lidí, kteří doufají, že se doplaví do Evropy. Většina z nich pochází ze subsaharské Afriky. Asi 7000 až 8000 migrantů se nyní nachází ve 20 libyjských záchytných centrech.

Organizace zabývající se záchranou lidí prchajících na člunech do Evropy často vyzvedávají běžence už kousek od afrického pobřeží a pak je stovky kilometrů převážejí do Itálie.

V posledních třech letech se každý rok z Libye do Itálie přeplavilo více než 150 tisíc migrantů. Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) se letos zatím do Evropy dostalo po moři 44 209 uprchlíků. Téměř 1100 jich cestou zahynulo nebo jsou pohřešováni.

(pel)