Velká Británie požaduje tvrdou regulaci internetu.

Velká Británie pocítí důsledky islamistické migrace. Premiérka Theresa Mayová chce tvrdě zregulovat internet. Mayová obvinila společnosti jako je Google nebo Facebook, že umožňují šíření radikálních myšlenek. Podle některých odborníků ale cenzura internetu problém nevyřeší.

„Nemůžeme dovolit, aby tato ideologie našla bezpečné místo, kde se může šířit. A právě to jí internet a velké internetové společnosti poskytují,“ prohlásila Mayová po sobotním útoku v Londýně, který si vyžádal sedm mrtvých a téměř padesát zraněných.

Zatím není zcela zřejmé, jakým způsobem by Mayová chtěla internet regulovat. Podle britských médií hodlá technologické giganty donutit, aby byli pilnější v mazání extremistické propagandy a umožnili policii kontrolovat šifrovanou komunikaci v chatovacích aplikacích, jako je například Telegram.

„Musíme spolupracovat se spojeneckými demokratickými vládami a dosáhnout dohody o regulaci kyberprostoru, abychom zabránili extremismu a plánování teroru. A doma musíme dělat vše, co je v našich silách, abychom snížili rizika on-line extremismu,“ dodala premiérka s tím, že teroristům se musí zabránit využívat digitální prostředky pro komunikaci a plánování útoků.

Šéfka Konzervativní strany z regulace internetu udělala jeden z pilířů svého volebního programu. Na její popud bylo také před týdnem na summitu G7 podepsáno prohlášení, ve kterém nejvyspělejší ekonomiky světa vyzvaly poskytovatele internetových služeb, aby zasahovali proti extremistickému obsahu na sítích.

Společnosti se brání

Internetové společnosti se proti nařčení Londýna, že se v boji s terorismem příliš nesnaží, hlasitě ozvaly. Google oznámil, že do potírání radikálů investoval už stamiliony liber, Twitter ubezpečuje, že teroristé u něj prostor nemají.

„Používáme kombinaci technologické a lidské kontroly, abychom co nejdříve odhalili a odstranili teroristický obsah. Pokud zjistíme, že někomu hrozí bezprostřední nebezpečí, informujeme bezpečnostní složky,“ sdělil Facebook.

Cenzura webu nepomůže

Někteří odborníci navíc upozorňují, že přísnější regulace teroristy nezastaví.

„Obviňování sociálních médií je politicky výhodné, ukazuje to však na myšlenkovou lenost,“ uvedl odborník na politické násilí a radikalizaci Peter Neumann z londýnské King’s College.

Podle něj se jen velmi málo útočníků radikalizuje pouze na internetu a snaha technologických firem potírat extremistické účty zahání radikály z dohledu úřadů na šifrované platformy.

Británie se stala od března terčem už třetího teroristického útoku. V sobotu večer najela na londýnském mostě London Bridge dodávka do chodců, pak tři atentátníci vyskočili z auta a bodali do lidí. V nedaleké oblasti Borough Market je policie zastřelila. Zásah byl velmi rychlý, útočníci byli zneškodněni do 8 minut od zavolání. Útok si podle úřadů vyžádal 7 mrtvých a 48 zraněných. K atentátu se už přihlásil Islámský stát.

Mayová uvedla, že teroristické útoky v Británii spolu nesouvisely. „Spojuje je ale zlá ideologie, která překrucuje islám,“ řekla britská premiérka, podle níž britské tajné služby odhalily během posledních třech měsíců další pět pokusů o teroristický útok.

(pel)