Česko v rámci povinných přerozdělovacích kvót nepřijme už ani jednoho uprchlíka z Itálie a Řecka. Systém je podle vládního kabinetu nefunkční. Uvedl to ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Jeho resort teď připraví postup pro případné řízení, které by mohla kvůli nedodržování unijních přerozdělovacích kvót vyvolat Evropská komise. 

„V systému kvót do září, kdy tento jednorázový mechanismus má skončit, Česká republika nebude dál aktivní,“ uvedl ministr s tím, že vláda uložila ministerstvu, aby ukončil veškeré aktivity v této oblasti.

Česko by mělo do září přijmout přibližně 2600 lidí, doposud ale převzalo 12 migrantů z Řecka.

„Odmítnutí nesystémových kvót je jediné správné řešení,“ doplnil ministr vnitra.

Kabinet celou věc projednával v utajeném režimu, aby nakonec přijal veřejné usnesení.

Krok české vlády je podle Chovance reakcí na vyjádření eurokomisaře pro vnitro Dimitrise Avramopulose, který nedávno apeloval na to, aby státy dodržely své závazky.

Ministerstvo vnitra bude dále ve věci migračních kvót komunikovat s Evropskou unií a připraví se na případný odpor proti vytýkacímu řízení ze strany Evropské komise. Česku by přitom podle expertů z ministerstva vnitra mohla hrozit za nedodržení migračních kvót pokuta až čtvrt miliardy korun.

S vládou souhlasí i opozice. Podle poslankyně ODS Jany Černochové však rozhodnutí kabinetu jen několik měsíců před volbami „zavání laciným populismem“. Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše Česko odmítá diktované kvóty od začátku migrační krize.

„Je na čase o tom jen nemluvit, ale jednat,“ apeloval.

Členské státy EU přitom již před časem samy začaly poukazovat na to, že kvóty jsou nefunkční. Ačkoli se v jejich rámci mělo do září přerozdělit 160 tisíc migrantů, jednotlivé státy si mezi sebou rozdělily zhruba desetinu tohoto počtu. Z Řecka a Itálie tak bylo přesunuto v rámci kvót pouze 18 tisíc lidí.

Nedávno zveřejněná zpráva uvedla, že v Řecku na relokaci čeká okolo 12 400 lidí. V Itálii je registrovaných okolo 2500 migrantů s předpokladem, že do září přibude dalších přibližně 1800 lidí. Celkem se tedy program do září, kdy by měl skončit, zřejmě dotkne nanejvýš 35 tisíc migrantů.

(pel)