Fialova ODS se propracovala už na 2. místo preferencí. Pomohl jí k tomu propad ČSSD.

ODS v preferencích předstihla komunisty i ČSSD a dostala se na druhé místo. S obrovským náskokem v květnu vedlo Babišovo hnutí ANO. Vyplynulo to z květnového průzkumu agentury Kantar TNS pro veřejnoprávní televizi. Do sněmovny by se vedle uvedených stran dostaly ještě TOP 09, lidovci  a Okamurova SPD.

Babišovo ANO dosáhlo po vládní krizi stejného výsledku jako v dubnu. Podle volebního modelu by ANO získalo 31,5 %.

Na druhé místo se již dostala Fialova ODS s 11,5 procenty. Její preference sice od dubna stagnovaly, ale znatelně poklesly Sobotkově straně.

Komunisté na třetím místě získali 10,5 procenta.

Sobotkově ČSSD proti dubnu klesly preference o 2 procentní body na 10 %. V pomyslném žebříčku tak poklesla až na 4. místo.


Politické strany – Volební model květen 2017

Zdroj: Kantar TNS CZ


Kalouskova TOP 09 si v květnu polepšila o 2,5 procentního bodu na 9 procent.

Lidovce by volilo 8,5 procenta lidí. Jejího koaličního partnera do podzimních parlamentních voleb, Gazdíkův STAN, by volila 2 procenta. Volební koalice dvou subjektů potřebuje pro vstup do Sněmovny získat nejméně 10 % hlasů.

Okamurovu stranu Svoboda a přímá demokracie (SPD) by v květnu dle volebního modelu Kantzar TNS volilo 6 % lidí.

Průzkum proběhl mezi 9. a 29. květnem. Účastnilo se jej 1200 lidí. Volební model zahrnuje odpovědi 813 dotázaných, kteří zvažují účast ve volbách. Statistická chyba volebního modelu se pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 0,9 až 3,2 procentního bodu.

Průzkum ukázal, že nedávná vládní krize vyvolaná odvoláváním Andreje Babiše z vlády, zřejmě nejvíce uškodila sociální demokracii. To potvrdil také průzkum CVVM. (sfr)