Miloš Zeman ztrácí podporu veřejnosti. Podpora na funkci prezidenta naopak roste kandidátovi Jiřímu Drahošovi. Podle 40 procent občanů Česka by Jiří Drahoš byl dobrým prezidentem. O Miloši Zemanovi si totéž myslí 33 procent veřejnosti. Na třetím místě se mezi kandidáty umístil Michal Horáček, kterého by za dobrého prezidenta považovalo 28 procent dotázaných.

Současný prezident ČR Miloš Zeman si u veřejnosti od dubna pohoršil o šest procentních bodů. Vyplynulo to z průzkumu agentury Median pro veřejnoprávní rozhlas.

Další potenciální prezidentský kandidát, Marek Hilšer, získal v průzkumu 18 procent.

K volbám prezidenta by nyní přišlo 70 procent Čechů. Vyšší účast by byla mezi vysokoškoláky a lidmi nad 60 let.

Pro zachování přímé volby prezidenta se vyslovilo 79 procent lidí, což znamená pokles o pět procentních bodů ve srovnání s prosincem loňského roku.

Median na konci května prezentoval jiný průzkum, podle kterého Zemanovi jeho postoj ve vládní krizi sebral část voličů. Současně přibylo potenciálních voličů bývalého předsedy Akademie věd ČR, Jiřího Drahoše.

V tomto průzkumu byl však Zeman jasně v žebříčku preferencí s podporou 35 procent respondentů. Drahošovy volební preference v něm však stouply ze 17 na 24 procent.

První kolo prezidentských voleb by se mělo konat nejpozději 19. a 20. ledna příštího roku. Přesný termín však teprve bude vyhlášen. (sfr)