Muslimové budou už brzy dominovat celému světu a ovládnou ho. V současné době je islám je po křesťanství druhým nejpočetnějším světovým náboženstvím. Již za několik let ale díky vyšší porodnosti a nižšímu průměrnému věku věřících předběhne islám křesťanství. Uvedli to výzkumníci z Pew Research Center.

Muslimové jsou nejrychleji rostoucí náboženskou skupinou na světě. V roce 2015 žilo na světě asi 1,8 miliardy muslimů a tvořili zhruba 24% světové populace, odhaduje Pew Research Center.

Zatímco v současné době je islám druhým největším náboženstvím na světě po křesťanství, jedná se zároveň o nejrychleji rostoucí majoritní náboženství. Pokud budou pokračovat současné demografické trendy, očekává se, že do konce tohoto století bude počet muslimů vyšší než počet křesťanů.

„Podíl muslimů na světové populaci by se vyrovnal podílu křesťanů okolo roku 2070, obě skupiny budou tvořit zhruba 32 procent populace. Počet muslimů poté převýší počet křesťanů, ale obě tyto náboženské skupiny porostou zhruba v tandemu. Do roku 2100 by bylo zhruba o procento více muslimů (35 procent) než křesťanů (34 procent),“ uvedla agentura.

Ačkoli je mnoho zemí v regionu Středního východu a severní Afriky silně muslimských, region je domovem pouze asi 20% všech  světových muslimů. Většina muslimů (62%) žije v asijsko-tichomořském regionu, především v Indonésii, Indii, Pákistánu, Bangladéši, Íránu a Turecku.

Zemí s největší světovou muslimskou populací je v současnosti Indonésie. Pew Research Center ale předpokládá, že do roku 2050 toto prvenství převezme Indie.

Muslimská populace roste i v Evropě. Očekává se, že do roku 2050 bude 10% všech Evropanů vyznávat islám.

Za rychlým předpokládáným růstem stojí dva hlavní demografické faktory. Muslimové mají více dětí než členové jiných náboženských skupin. Průměrná muslimská žena má 2,9 dětí, u žen z ostatních skupin je to v průměru 2,2 děti.

Muslimové jsou také nejmladší ze všech hlavních náboženských skupin. V roce 2015 měli v mediánu 24 let, což je o sedm let méně než je medián věku nemuslimů. Výsledkem je, že větší podíl muslimů má nebo již brzy bude mít v daném okamžiku děti. To, v kombinaci s vysokou mírou plodnosti, bude pohánět muslimský populační růst.

(pel)