Lidé v Česku ve velkém zakládají soukromé kluby, aby bránili svobodu kouření v restauracích. Klubovny nahrazují klasické hospody, ale nevztahuje se na ně zákaz kouření. Lidé si tak mohou u kávy nebo piva v klidu vychutnat cigaretu. Pokud přijde do podniku kontrola, nemusí se majitel ani návštěvník, který tam pokuřuje, ničeho obávat.

V Česku přibývá restaurací, barů a kaváren označených jako LIBERTAS Smoke‘n’Taste Club (LSTC). První již existují v Písku a v Praze.

Za vznikem LSTC stojí spolek právníků se sídlem v Olomouci. Spolek od začátku května oslovuje majitele pohostinských zařízení v celé republice.

„Nabízíme jim vstup do našeho konceptu a zájem je velký. Počet těch, kteří chtějí změnit svůj podnik v soukromou klubovnu, se již blíží stovce a další přibývají,“ řekl zakladatel klubu Jakub Průdek.

Majitelé podniků s ním v případě zájmu uzavřou smlouvy.

„Co se týče návštěvníků kluboven, je pouze podmínka, aby se stali členy našeho klubu, a to prostřednictvím našich webových stránek nebo ještě lépe přímo v některé z kluboven, kde obdrží průkaz, na němž vyplní své jméno, příjmení a bydliště,“ dodal Průdek.

Pokud podle něj přijde do podniku kontrola, nemusí se majitel ani návštěvník, který tu pokuřuje, ničeho obávat.

„Obsluha provozoven ví, co jí má říci a co jí má ukázat, aby prokázala, že se skutečně jedná o klubovnu, a nikoliv o veřejný prostor,“ zdůraznil Průdek.

V případě sporu nabízí spolek LSTC i právní zastoupení.

„Vy jen na místě odmítnete souhlasit s tím, že byste se dopouštěl přestupku. Je to, jako když odmítnete přestupek za rychlou jízdu a následně proti vám zahájí magistrát, popřípadě městský úřad správní řízení. Vy nás o tom vyrozumíte prostřednictvím mailu a další řízení je na nás,“ vysvětlil.

(pel)