Česká ekonomika je zdeformovaná. Hrubý domácí produkt (HDP) sice raketově roste, ale státní rozpočet ČR se v květnu propadl do deficitu 18,7 miliard korun. Za zhoršením stojí hlavně nižší příjmy z Evropské unie (EU).

Česká ekonomika v 1. čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,9 procenta, proti předchozímu čtvrtletí tak byla vyšší o 1,3 procenta. Hospodářství mezičtvrtletně rostlo nejrychleji za poslední dva roky. Uvedl to Český statistický úřad, který potvrdil předběžný odhad z poloviny května.

Ekonomice se dařilo zejména díky silnější zahraniční poptávce. Pomohla jí ale i stabilně rostoucí spotřeba českých domácností. Zahraniční obchod přispěl k meziročnímu růstu HDP 1,7 procentního bodu a výdaje na konečnou spotřebu domácností přispěly jedním procentním bodem.

„Za nejrychlejším mezičtvrtletním růstem za poslední dva roky stojí především růst zahraniční a domácí poptávky. Domácí poptávka vzrostla meziročně o 2,8 procenta, vývozy o 5,4 procenta,” uvedla analytička Raiffeisenbank Monika Junicke.

Naopak investice zaznamenaly meziroční propad o 0,6 procenta.

„Nižší investice už signalizovala struktura státního rozpočtu, podle kterého investice státu v prvních třech měsících klesly meziročně o 14 miliard korun především v důsledku nižších transferů z EU,” dodala.

Růst ekonomiky podle Lukáše Kovandy ze společnosti Cyrrus sice překonal očekávání, v mezinárodním srovnání však plynou z českého výsledku už spíše smíšené pocity.

„Růst české ekonomiky překonal výsledek drtivé většiny zemí staré EU. Na druhou stranu ale zaostáváme za mnoha zástupci nové EU. V dalších zemích Visegrádské čtyřky byl růst vesměs vyšší. V Maďarsku činil 3,7 procenta, v Polsku 3,8 procenta a na Slovensku 3,1 procenta,” upozornil.

Státní kasa se propadla do schodku 

Hospodaření České republiky se v květnu 2017 dostalo do deficitu 18,7 miliard korun.  Ještě v dubnu bylo přitom hospodaření státu v plusu. Za zhoršením stojí hlavně nižší příjem z Evropské unie (EU).

Loni ke konci května byl rozpočet v přebytku 22,4 miliardy korun. Na celý letošní rok je rozpočet schválen se schodkem 60 miliard korun.

Příjem peněz z EU klesl podle ministerstva financí ke konci května meziročně o 72 miliard korun. Především v první polovině loňského roku byly propláceny relativně vysoké objemy peněz z EU.

Po očištění příjmů i výdajů o evropské peníze skončil rozpočet ke konci května ve schodku 35,6 miliardy korun a loni ke konci května ve schodku 49 miliard korun, uvedlo ministerstvo.

Na konci roku očekává schodek zhruba 45 miliard korun.

(pel)