Německo prověří 100 tisíc schválených azylů uprchlíkům. Desítky tisíc běženců azyl nejspíš vůbec neměly dostat.

Německé úřady mají problém s azyly, které udělily uprchlíkům z blízkovýchodních a afrických zemí. Desítky tisíc migrantů nejspíš azyl vůbec neměly dostat. Německo proto zpětně přezkoumá množství žádostí o azyl, které v minulosti schválilo.

Německý ministr vnitra Thomas de Maizière nařídil zpětně prozkoumat 80 až 100 tisíc rozhodnutí o udělení azylu migrantům. Učinil tak poté, co prověrka odhalila řadu pochybení.

Podle německého tisku se tak stalo v souvislosti s případem bizarního spiknutí pravicových extremistů, v rámci kterého německý voják úspěšně předstíral, že je uprchlíkem ze Sýrie.

De Maizière novinářům řekl, že při dosavadním prověřování, které se týkalo 2000 žádostí o azyl, se nevyskytl žádný další takový případ. Ukázala se ale jiná pochybení, která mohou vést až k odebrání azylu, a rozhodl se proto nařídit širší prověrku.

Příslušník německé armády Franco A., vystupující pod falešnou identitou uprchlíka, dokázal v roce 2015 oklamat německé orgány a získat místo v zařízení pro migranty. Pobíral také finanční podporu od státu.

Radikál, který je nyní spolu s dalším vojákem ve vazbě, plánoval podle vyšetřovatelů teroristický útok. Aby ho poté mohl svalit na migranty, nechal se na konci roku 2015 v Německu registrovat jako syrský uprchlík, aniž úřady jeho podvod a dvojí život odhalily.

Tvrdá kritika kvůli případu dolehla jak na vedení armády, tak na Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF). Do spolkové republiky v letech 2015 a 2016 přišlo téměř 1,2 milionu běženců. Letos jich přichází zhruba 15.000 měsíčně, díky čemuž se podařilo výrazně snížit počet dosud nevyřízených žádostí o azyl.

Do spolkové republiky v letech 2015 a 2016 přišlo téměř 1,2 milionu běženců. Letos jich přichází zhruba 15 000 měsíčně, díky čemuž se podařilo výrazně snížit počet dosud nevyřízených žádostí o azyl. I tak jich ke konci dubna bylo 232 493.

Chovanec: Do voleb nepřijmeme už žádného migranta

Česko povinné přijímání uprchlíků spolu s dalšími zeměmi odmítá. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v rozhovoru pro Právo řekl, že Česká republika do voleb už nepřijme žádného migranta.

„Zatím jsme jich za celou dobu projektu přijali dvanáct a já odmítám z těch přísných bezpečnostních opatření, která jsme přijali, ustoupit. A to i za cenu toho, že by to mělo Českou republiku stát nějaké peníze,“ řekl.

Česká republika podle Chovance odmítá ustupovat z důkladného prověřování těch migrantů, které by mělo přebírat v rámci jednorázového přerozdělování podle kvót.

Hrajeme hru na to, kdo přijal 20 a kdo 12 lidí. Ten, kdo přijal 20, je ten správný a kdo přijal 12, ten je špatný,“ uvedl ministr vnitra, čímž narážel na fakt, že mnohé západoevropské země své domluvené kvóty zdaleka nenaplnily.

Ministr připomněl, že mimořádný přerozdělovací mechanismus, který platí od září 2015, v zásadě nefunguje.

„Nepředpokládám žádné přijímání migrantů, protože ten systém je nastavený špatně, kvóty nefungují. A fungovat nebude,“ varoval ministr.

(pel)