Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura navrhuje zavést povinnost pracovat pro každého, kdo je schopen pracovat a zároveň chce peníze od státu.

O víkendu byl v Chomutově zastřelený Rom, který opilý najížděl do lidí. Soud poslal střelce do vazby. Podle předsedy hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury je ale povinností člověka zastavit potenciálního vraha za volantem.

„Nikdo – ani Romové – zatím nezpochybnil fakt, že zřejmě opilý Rom ohrožoval okolí automobilem. Pokud ohrožoval nějaké lidi na životě, chápu, že se někdo mohl a měl pokusit potencionálního vraha za volantem zastavit. To je občanská povinnost,“ uvedl.

Incident se odehrál v sobotu ve tři hodiny ráno v Jirkovské ulici v Chomutově, kde do hloučku hádajících se lidí vjel dodávkou R. Š. Soused z vedlejšího domu M. L., kterého hluk probudil, vyběhl před dům a muže za volantem zastřelil. Auto ještě pár metrů jelo, než zastavilo. Střelec řidiče zasáhl několika kulkami, trefil i jeho psa, kterého měl v autě.

Sedmatřicetiletý muž je ve vazbě, policie ho obvinila z vraždy. Pokud bude odsouzen, hrozí mu 12 až 20 let vězení. Podle některých svědků útočník na muže několikrát bez varování vystřelil, podle jiných jednal v sebeobraně.

Obviněný střelec je bývalý vězeňský dozorce. Pistoli měl legálně. Do incidentu s ním údajně nebyly v domě žádné problémy.

Sobotní neštěstí ukázalo hluboké problémy v soužití na sídlišti.

„Vždycky tu žili Romové, ale nikdy s nimi nebyl problém, přátelíme se, všechno bylo v pohodě. Ale asi před třemi roky se byty začaly prodávat a koupili je podnikatelé, kteří sem nastěhovali další Romy. A ti tady po nocích řvou, hulákají, když se vracejí z hospody. Máme to tady každý den,“ uvedl starší muž.

Romové si za problémy můžou sami

Okamura se domnívá, že když na mnohých místech působí Romové problémy, pak se nesmí divit, že roste také nechuť k nim – jakkoli to je nespravedlivé vůči těm slušným.

„Ten negativní rasizmus proti Romům mají na svědomí bohužel hlavně  Romové a paradoxně tím trpí nikoli ti neslušní, ale ti slušní, kteří pracují, uklízí, vychovávají řádně děti a přesto je bílá většina odmítá,“ řekl.

Podle něj je řešení ve vícero rovinách. Je třeba vychovat romské děti v české kultuře, což znamená skutečně povinnou docházku do školky a do školy bez jakékoliv tolerance neomluvené absence. Ve školce se děti ze sociálně vyloučených nepřizpůsobivých rodin naučí již v útlém věku česky a hygienické návyky.

„V případě neomluvené docházky do školky a do školy je potřeba pozastavit jakoukoliv výplatu sociálních dávek včetně přídavků na děti. Jedině tak přinutíme k dodržování pravidel,“ doplnil.

Pracovat by měli všichni, kteří chtějí peníze od státu

Navrhuje také zavést povinnost pracovat pro každého, kdo je schopen pracovat a zároveň chce peníze od státu. V sociálně vyloučených lokalitách by navíc netoleroval jakékoliv přestupky.

„Každé graffiti, každá převrácená popelnice se musí potrestat. Skutečně to funguje – lidé si totiž převážně nedovolí ničit něco v hezkém prostředí – a naopak rozbíjet a chovat se gaunersky v rozbité čtvrti je přímo inspiruje.“

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie si myslí, že je nutno zastavit i všechny parazitické neziskové organizace, které Romy přímo navádí k tomu, aby stát vydírali, a aby se stavěli do ublížené role.

Navíc Romům podle něj chybí osobnosti, ke kterým by vzhlíželi.

„Mám dlouholetého kamaráda Roma, který je úspěšný kriminalista, absolvent právnické fakulty, podplukovník, co vyšetřuje zločiny bílých límečků. To by byl správný romský hrdina – ale bohužel takoví lidé zase chtějí mít svůj klid a raději se veřejně neangažují, jelikož po celá léta zažívá ústrky jak od romské komunity, tak i od majoritní společnosti. To je pak začarovaný kruh, protože Romové pak nemají vzor, kterému by se chtěli přiblížit,“ dodal.

(pel)