Evropa čeká letos masový příliv uprchlíků z Afriky. V Itálii je nyní v uprchlických zařízeních kolem 180 tisíc migrantů.

Migrace uprchlíků z Afriky překoná v roce 2017 rekord. Do Itálie už připlulo od začátku letošního roku více než 54 tisíc migrantů. V minulém týdnu přitom záchranáři z Evropské unie (EU) přivezli do Itálie dalších 10 tisíc běženců.

Celkově připlulo od ledna do Itálie 54 395 migrantů, což je o 34 procent více než ve stejném období předchozího roku. Mezi přistěhovalci bylo také 6 242 nezletilých.

Jen v předchozím týdnu přitom přivezly do Itálie záchranné lodě, které vytahují z vod Středozemního moře či z vratkých člunů v moři migranty, až deset tisíc běženců. Většina z nich se naloďuje v Libyi a pochází z Nigérie, Bangladéše, Guiney, Pobřeží slonoviny či Gambie.

Itálie, kde je nyní v uprchlických zařízeních kolem 180 tisíc migrantů, očekává pro letošek další rekord v přílivu migrantů z Afriky. Už loni jich přitom bylo rekordních 181 tisíc oproti 170 tisícům v roce 2015.

Masový příliv migrantů z Afriky do Itálie nastal poté, co EU loni uzavřela dohodu s Tureckem. Díky ní se téměř zastavilo proudění lidí prchajících do Evropy přes Turecko a Řecko z Blízkého východu. V roce 2015 jich takto přišel do Evropy více než milion.

(pel)