Minimální mzdu 11 tisíc korun pobírá v Česku více než 100 tisíc lidí.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce zvýšit minimální mzdu za 11 tisíc na 12 200 korun. Zvyšuje se tak tlak i na firmy – každé zvýšení minimální mzdy totiž vede k tomu, že se následně zvyšují i platy ostatních zaměstnanců. Minimální mzdu pobírá v Česku přes 100 tisíc lidí, opatření se však dotkne mnohem více zaměstnaných.

Podle premiéra vláda o návrhu zvýšení rozhodne ještě v první polovině roku. Návrh předloží členům vlády ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD), a když to koaliční vláda schválí, další souhlas parlamentu k navýšení platů už nepotřebuje.

Na zvýšení minimální mzdy podle premiéra Sobotky nevydělá jen něco přes 100 tisíc lidí, kteří ji pobírají. Každé zvýšení podle něj vede také k tomu, že se následně zvyšují i platy těch, kdo berou peněz víc.

„I v soukromých firmách to zvyšuje tlak na to, aby se mzdy zvyšovaly,“ argumentoval premiér.

Pravicová opozice argumentuje, že zvyšování minimální mzdy zvyšuje nezaměstnanost. Předseda vlády to však odmítl. Podotkl, že i když jeho vláda navyšuje nejnižší platy minimálně, na nezaměstnanost v Česku to vliv nemá.

(pel)