Švédsko má kvůli migrantům velké ekonomické problémy. Vláda bude provádět rozsáhlé škrty v rozpočtu.

Švédsko doplatilo na masový příliv migrantů. Uprchlíci tam způsobili velké ekonomické problémy. Vláda do roku 2020 bude provádět významné škrty v rozpočtu. Pokles financí čekají i obce.

Švédská ministryně financí Magdalena Anderssonová uvedla, že Švédsko má „velké ekonomické problémy“ v důsledku nárůstu počtu obyvatel, který způsobila masová imigrace.

Švédská asociace místních samospráv a regionů (SKL) zároveň upozornila na to, že do roku 2020 se budou muset obce vypořádat s deficitem ve výši 40 miliard švédských korun (asi 110 miliard korun) na financování služeb, jako jsou nemocnice a pečovatelské domy.

„Demografické trendy ukazují, že s více dětmi a více staršími lidmi porostou potřeby místních služeb výrazně rychleji než daňová základna,“ řekla Annika Wallenskogová, hlavní ekonomka SKL.

Ministryně Anderssonová zdůraznila, že země musí najmout více zaměstnanců a stavět další zařízení.

Národní kontrolní úřad Švédska: vláda „podceňuje veřejné výdaje“

„Pokud budou realizovány prognózy vlády, bude Švédsko muset provést významné škrty v oblasti péče a obce do roku 2020 čeká také významný pokles financí,“ uvedl úřad v prohlášení.

Aby bylo možné pokrýt potřeby větší populace, musela by vláda zvýšit výdaje o 50 miliard švédských korun nad rámec toho, co je v prognóze vlády pro rok 2020.

Švédsko přitom bylo léta známé svojí otevřenou přistěhovaleckou politikou. Proto se také během uprchlické krize stalo jedním z hlavních cílů běženců, kterých sem jen během roku 2015 přišlo přes 160 tisíc.

Svůj liberální postoj vůči masovému přijímání přistěhovalcůzemě přehodnotila po útoku, při kterém v centru Stockholmu 39letý Uzbek najel kamionem do davu a zabil čtyři lidi. Jak se později ukázalo, švédské úřady útočníkovi odmítly udělit povolení k pobytu, takže měl být deportován. Hledala ho sice přistěhovalecká policie, muži se ale dařilo unikat díky neustálému stěhování.

Švédsko chce proto být ve vyhošťování uprchlíků důslednější. Odmítnutých žadatelů o azyl s prošlým povolením pobytu žije ve Švédsku asi 12 tisíc. Navíc se podle imigračního úřadu bude jejich počet v příštích letech prudce zvyšovat. Nežádoucích osob by tak mohlo být v roce 2021 až 50 tisíc.

(pel)