Německo se pokouší bránit islamizace. Zakázalo nošení nikábů a burek úřednicím a vojačkám. Německé úřednice a příslušnice armády nebudou moci mít při výkonu své funkce zahalen obličej. Německo schválilo zákon, který směřuje proti nošení burek a nikábů, které muslimským ženám zakrývají celé tělo a ponechávají jen mřížku nebo úzký průhled pro oči.

Pro široký zákaz úplného zahalování obličeje žen se před časem vyslovila i německá kancléřka Angela Merkelová.

Vysvětlila tehdy, že ukazování obličeje hraje důležitou rokli při komunikaci mezi lidmi.  S tím, že by mělo být zakázané tam, kde to je právně možné. Kancléřka také uvedla, že německé právo má vždy přednost před šaríou (islámské právo).

Všeobecný zákaz burek a nikábů by však byl v Německu zřejmě v rozporu s ústavou. Proto německá vláda rozhodla pouze pro částečné omezení, které se bude vztahovat jen na úřednice a vojačky.

Schválený zákon se týká i mužů, ale prakticky dopadne výhradně na ženy.

Podle některých odhadů však burku nebo nikáb nosí v Německu pouze dva tisíce muslimek z celkových 4,7 milionu muslimů žijících v Německu.

Pro zákaz nošení burek se podle průzkumu veřejného mínění z loňského roku vyslovily čtyři pětiny Němců.

Korán nepřikazuje jako povinný oděv burku. Zahalování těla a obličeje do hábitů (burka, nikáb) je vynález beduínů žijících v pouštích, kde měl takový oděv chránit proti písečným bouřím.

Burka tak podle všeho nesouvisí s náboženstvím. Nošení takových zahalujících oděvů ve skutečnosti nařizují teroristické organizace, když například burku zavedla v Al-Kajda v Afghanistánu. (red)