Evropský kontinent zaplaví další vlna migrantů. S transportem pomáhají pašerákům nejspíš neziskové organizace.

Do Evropy se chce dostat až 800 tisíc uprchlíků z Afriky. Pašerákům s jejich transportem nejspíš pomáhají neziskové organizace, které tak pro běžence vytvářejí doslova taxislužbu. Podezření, že nevládní organizace spolupracují s pašeráky migrantů vzrostlo poté, co libyjská pobřežní stráž zachránila z přeplněné lodi dalších 500 běženců.

Libyjci se k lodi přiblížili ve chvíli, kdy chtělo uprchlíky zachránit plavidlo nevládní organizace Sea-Watch a odvézt je do Evropy. Ta přitom dostala z Itálie pokyn, ať přenechá záchranu na libyjské hlídce.

Loď, na které se běženci vydali k evropským břehům, byla přeplněná a hrozilo, že se potopí. Migranti byli převezeni do Tripolisu, kde jim příslušníci libyjského Červeného půlměsíce poskytli humanitární pomoc. Později budou přemístěni do záchytných center.

Podle mluvčího libyjské pobřežní stráže pocházelo více než 300 lidí z Maroka, 145 z Bangladéše, 23 z Tuniska a několik z dalších afrických či blízkovýchodních zemí.

Mezinárodní organizace uvádí, že v současné chvíli je v Libyi 800 tisíc až milion lidí, kteří doufají, že se doplaví do Evropy. Většina z nich pochází ze subsaharské Afriky. Asi 7000 až 8000 migrantů se nyní nachází ve 20 libyjských záchytných centrech.

Organizace zabývající se záchranou lidí prchajících na člunech do Evropy často vyzvedávají běžence už kousek od afrického pobřeží a pak je stovky kilometrů převážejí do Itálie.

V posledních třech letech se každý rok z Libye do Itálie přeplavilo více než 150 tisíc migrantů. Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) se letos zatím do Evropy dostalo po moři 44 209 uprchlíků. Téměř 1100 jich cestou zahynulo nebo jsou pohřešováni.

(pel)