Záchranáři na Velký pátek přivezli do Evropy více než 2 tisíce migrantů. Při přeplutí Středozemního moře letos zahynulo či zmizelo 800 běženců.

Afričtí migranti zažili šťastný Velký pátek. Dalších celkem 2 tisíce migrantů utíkajících ze severní Afriky totiž na Velký pátek vytáhli „zachránci“ z moře a dopravili je do Evropy. Záchrannou akci prováděly španělská a italská pobřežní „stráž“ a nevládní organizace.

Při sérii údajně „dramatických akcí“ zachránili na Velký pátek více než 2000 migrantů, kteří se pokoušeli dostat do Evropy ze severní Afriky přes středozemní moře. Jedna osoba se při tom utopila.

V Atlantském oceánu zachránila španělská pobřežní stráž 26 migrantů.

Italská pobřežní stráž a nevládní organizace při 19 záchranných operacích zachránily celkem 2074 migrantů v 16 gumových člunech a na třech malých dřevěných lodích.

V gumovém člunu byl nalezen mrtvý teenager.

Španělská pobřežní stráž v noci zachránila 26 severoafrických migrantů z potápějícího se člunu. Zásah provedla ve vodách Atlantského oceánu jihozápadně od přímořského městečka Barbate v Gibraltarském průlivu.

Mezi 26 zachráněnými byla i jedna těhotná žena. Všechny osoby byly severoafrického původu.

Další úspěšné záchranné akce mají na svědomí lodě španělské policie u ostrova Mallorca (záchrana dvou plavidel migrantů), bezpečnostní složky města Cartagena (19 osob ve dvou člunech). Všechny zachráněné osoby jsou zdravotně v pořádku.

Podobné štěstí však neměli 3 běženci, kteří se utopili ve středu při pokusu o přeplutí Středozemního moře. Mezi těmi, kdo akci nepřežili, byla i desetiletá holčička.

Ještě hůře dopadl podobný pokus ve čtvrtek, kdy zahynula téměř stovka afrických migrantů u pobřeží Libye. Tamní pobřežní stráži se podařilo zachránit zbylých 23 osob po havárii nafukovacího člunu.

Stovky mrtvých migrantů 

Podle odhadů Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) letos při pokusu o přeplutí Středozemního moře zahynulo či zmizelo zhruba 800 osob.

Do Itálie letos dorazilo už 26 989 migrantů. Do Španělska se dostalo 1510 běženců. Na dobrodružný pokus o emigraci do Evropy se běženci vydávají nejčastěji z Libye.

Evropská pohraniční agentura Frontex uvedla, že letos v březnu nelegálně překročilo evropské hranice téměř 13 tisíc lidí, z toho 10 800 v Itálii.

Za první čtvrtletí letošního roku dorazilo na Apeninský poloostrov o 30 procent migrantů více než loni. V rámci celé EU se však počet přicházejících migrantů za první čtvrtletí snížil o 70 procent. (sfr)